O nouă aventură fantastică a justiției americane

0

Fenomenul proceselor frivole continuă în SUA, în ciuda anilor de critică, satiră și indignare. Ultimul dintre ele, sau cel puțin ultimul remarcabil, are o poveste atît de stupidă și un rezultat atît de absurd încît îți vine să te întrebi dacă justiția americană nu a luat-o razna.

 

 

În 2003, Robert Friedrich fusese implicat într-un accident de mașină și era într-o întîlnire cu un avocat pentru a discuta problema. În timp ce vorbeau, scaunul de sub el s-a rupt și Friedrich a căzut.

Victima a dat în judecată firma de avocatură și retailerul care vînduse scaunul. A cîștigat 2, 2 milioane de dolari dar pîrîții au făcut apel și au ieșit din situație, tribunalul considerînd că nu există nici o cauză.

Anul acesta, Curtea Supremă din Florida a revenit la verdictul inițial. Un expert al lui Friedrich a spus că o inspecție prealabilă ar fi dezvăluit faptul că scaunul era stricat și că ar trebui să fie o procedură standard prin care firmele să testeze scaunele o dată la fiecare 6 luni. Un expert al pîrîților a răspuns că nu există decît un singur fel de a testa scaunele, și anume să te așezi pe ele.

Numai unul dintre judecătorii de la Curtea Supremă a fost de aceeași părere, ceilalți fiind convinși că suferința lui Friedrich nu poate fi alinată decît cu niște milioane de dolari.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger