Europa va trebuie să plătească 253 de miliarde de lire sterline pentru managementul deșeurilor nucleare și oprirea centralelor nucleare, cu 120 de miliarde de lire sterline mai mult decât actualul buget, potrivit Comisiei Europene, informează The Guardian.
Nota de plată constă în 123 de miliarde de lire sterline pentru oprirea reactoarelor vechi și 130 de miliarde de lire sterline pentru managementul combustibilului uzat, deșeurilor radioactive și depozitarea la adâncime.
Dintre cele 16 state europene care folosesc energia nucleară, doar Marea Britanie ar avea fondurile necesare, potrivit Programului Ilustrativ Nuclear al Comisiei care prognozează tendințele până în 2050.
Golul de 120 de miliarde de lire sterline este foarte mare, dar nu e surprinzător având în vedere că încă nu există soluții fezabile pentru managementul deșeurilor nucleare, a comentat Tara Connolly, reprezentant Greenpeace.
Aproximativ 90% dintre centralele nucleare de pe continent sunt programate să se închidă până în 2050, jumătate dintre ele în următorul deceniu, iar prognozele arată că sunt necesare fonduri de 500 de miliarde de lire sterline pentru noi centrale și prelungirea duratei de viață a celor existente.
De asemenea, este prevăzută o creștere cu 47% a costurilor pentru capacitate adițională și o scădere cu 20% a energiei nucleare în mixul energetic european.
Mark Lynas, un campaigner pro energie nucleară a comentat că, în acest caz, Europa nu-și va îndeplini țintele de limitare a emisiilor de gaze cu efect de seră. “Nu e posibil pentru europeni să aibă vieți moderne în orașe și industria să folosească energii regenerabile. E o alegere clară: ori trecem peste paranoia asta anti-nuclear sau aruncăm țintele climatice pe fereastră”, spune el.
Potrivit convențiilor UE, guvernele naționale sunt responsabile pentru depozitarea combustibilului uzat și pentru închiderea centralelor. Partidul Verzilor denunță această asumare și susține că operatorii nucleari sunt cei care trebuie să suporte costul decontaminării.
În prezent, centralele nucleare reprezintă 27% din capacitatea energetică a Europei și produce mai puține emisii de CO2 decât gazul, cărbunele și petrolul. Deocamdată nu există o soluție pentru depozitarea deșeurilor radioactive pe termen lung.