O metodă simplă ca să ne simţim mai bine: terapia prin lumină

0

Suntem familiarizaţi cu depresiile de iarnă, provocate de frig şi întuneric, dar ştim prea puţine despre depresia de vară. Dacă iarna ne deprimă lipsa luminii, vara ne afectează căldura intensă şi umiditatea. Celor două tipuri de depresie au însă şi o cauză comună, mai profundă: dereglarea ritmului circadian.

Iarna, răsăritul prea tîrziu al soarelui şi căderea prea rapidă a întunericului ne influenţează ritmul zi-noapte. Doctorul Alfred Lewy, un psihiatru care a studiat timp de 30 de ani tulburările de sezon, spune că mintea e afectată iarna de această dereglare de ritm ca după o călătorie cu avionul peste Atlantic, „însă e un jet lag care durează 5 luni”.
Aceeaşi problemă o avem şi vara, din cauza apusului întîrziat, dar există o metodă verificată pentru a ne regla ceasul biologic, numai că ne cere un mic sacrificiu. Terapia prin lumină presupune să ne trezim dimineaţa foarte devreme şi să urmărim răsăritul soarelui. E de ajuns săprivim timp de cîteva minute cum se ridică soarele deasupra orizontului ca să ne simţim mai bine întreaga zi.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger