O mare descoperire legată de genetica tumorilor ar putea revoluţiona tratamentul cancerului

0

Cercetările recente care au analizat complexitatea genetică a cancerelor pulmonare şi de piele au descoperit că pe măsură ce tumorile se dezvoltă şi se răspândesc în organism, ele poartă cu ele o serie de indicatori biologici, mai exact proteine de suprafaţă întâlnite doar pe celulele canceroase, pe care sistemul imunitar poate fi instruit să-i atace, scrie The Guardian, ceea ce ar putea duce la dezvoltarea unor tratamente concepute pentru fiecare pacient în parte.

Potrivit lui Charles Swanton, expert în evoluţia cancerului, care a condus echipa de cercetare în noul studiu realizat de Institutul Francis Crick din Londra, spune că proteinele identificate reprezintă “un călcâi al lui Ahile” pentru viitoarele tratamente anti-cancer. Echipa internaţională de cercetare, din care au făcut parte oameni de ştiinţă de la Harvard, MIT şi University College London, a observat că pacienţii care au participat la studiu prezentau reacţii imunitare împotriva cancerelor, atacurile fiind însă prea firave pentru a distruge celulele canceroase. După o analiză mai amănunţită a tumorilor, s-a observat că celulele imunitare fuseseră îngropate în interiorul masei canceroase: unele dintre ele recunoscuseră indicatorii unici ai cancerului, dar fuseseră fie copleşite ca număr, fie învinse de sistemul de apărare al inamicului.

“Am observat pentru prima oară că tumorile îşi plantează seminţele propriei lor distrugeri”, spune Swanton pentru publicaţia britanică. “Şi că în interiorul tumorilor se află celule imunitare care recunosc aceşti indicatori prezenţi în fiecare celulă canceroasă”. Pe măsură ce cresc, tumorile evoluează; de-a lungul timpului, mutaţiile pe care la care sunt supuse le modifică ADN-ul, aşa că unele părţi ale tumorii încep să arate diferit faţă de altele, ceea ce face ca tumorile să fie mai complexe şi mai greu de atacat de către sistemul imunitar. Swanton a descoperit însă că până şi celulele canceroase complexe poartă cu ele semne ale originii tumorilor şi că o mică parte din celulele imunitare ale organismului uman recunosc aceşti indicatori.

Prin urmare, medicii ar putea realiza pe viitor biopsii şi descifra genomul tumorilor pentru a ce indicatori sunt prezenţi pe toate celulele canceroase. Dacă găsesc în interiorul tumorilor celule imunitare care recunosc aceşti indicatori, ele pot fi izolate şi multiplicate pe cale artificală în laborator, apoi reintroduse în organismul pacienţilor pentru a combate cancerul cu o precizie copleşitoare. Un alt scenariu ar fi folosirea indicatorilor pentru producerea unui vaccin împotriva cancerului; odată injectate în organism, celulele imunitare le-ar percepe ca invadatori şi ar trece la atac. Combinate cu medicamente care întăresc sistemul imunitar, aceste celule pot conduce la o nouă generaţie de tratamente personalizate anti-cancer.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger