O limbă universală străveche a fost reconstruită de cercetători

0

 Ideea că, la un moment dat în istorie, oamenii de pretutindeni au vorbit o singură limbă, nu este una nouă, ea regăsindu-se de altfel și în Biblie, unde cei care au încercat să ridice Turnul Babel până la ceruri au fost apoi pedepsiți prin imposibilitatea înțelegerii reciproce. Deși este o ipoteză controversată, un grup de cercetători susține că a reconstruit o limbă comună vorbită de europeni și asiatici acum 15.000 de ani.

tower_of_babel.170113154

Ieri, revista Proceedings of the National Academy of Sciences a publicat o listă de cuvinte pe care un grup de cercetători evoluționiști de la universitatea britanică din Reading susține că le-a reconstruit dintr-o limbă vorbită de străvechii vânători-culegători din zona Caucazilor, actualul teritoriu al Georgiei. Specialiștii spun că au refăcut cuvinte precum ”mamă,” ”a trage,” sau ”bărbat”, iar descoperirile vor fi extrem de utile în studierea migrațiilor și legăturilor dintre culturile preistorice.

Deși ideea unei singure rădăcini a limbilor vorbite azi nu este împărtășită de toți cercetătorii, majoritatea comunității științifice susținând că cele mai vechi limbi cunoscute sunt datate în urmă cu trei-patru milenii, biologul evoluționist Mark Pagel se numără printre cei care consideră că evoluția limbilor este extrem de similară evoluției biologice. Prin urmare, una dintre implicațiile acestei abordări este că anumite cuvinte folosite foarte frecvent, cum ar fi termenii ce definesc relațiile sociale, se schimbă mult mai încet în timp.

Astfel, pentru a demara procesul de reconstrucție a unor cuvinte folosite în limbile vorbite de strămoșii îndepărtați, Pagel și echipa lui au determinat mai întâi care sunt cele mai ”stabile” cuvinte folosite azi, realizând totodată și o hartă a înrudirii limbilor actuale. Următorul pas a fost recompunerea unor cuvinte vechi, pornind de la frecvența folosirii lor și de la schimbările fonetice din cadrul diferitelor limbi. Cercetătorii spun că, prin aceste metode, au reușit să redea 23 de cuvinte, ce ar fi putut fi folosite acum circa 15.000 de ani. Printre acestea, se numără ”eu”, ”mamă,” ”bărbat,” ”foc,” ”mână,” și ”a auzi.”

De acum încolo însă, această tehnică se va dovedi mai greu de folosit, pentru că, spun specialiștii, nu se poate merge mai înainte de această epocă. Cu toate acestea, descoperirile pot fi folosite, alături de cunoștințe arheologice și antropologice, pentru descifrarea vieții omului preistoric.

Sursa: Livescience


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger