O lege în numele activistului Aaron Swartz

0

Chiar dacă nu-l va aduce pe Aaron Swartz înapoi, printre activiștii care să pună umărul la politici pentru libertatea informației, noul proiect de lege propus de un senator american ar însemna un pas mic, dar important în rescrierea felului în care sunt sancționate faptele similare celor săvârșite de tânărul american. Așa-numita ”lege a lui Aaron” ar însemna o modificare adusă Computer Fraud and Abuse Act, care reglementează fraudele informatice.

 

 

Zoe Lofgren, reprezentant democrat al Californiei, este cea care a lansat propunerea de adoptare a ”legii lui Aaron.” Swartz, activist și cofondator Reddit, printre multe altele, era acuzat de fraudă informatică pentru descărcarea a milioane de articole academice din baza de date JSTOR, prin rețeaua de la Massachusetts Institute of Technology. Pedeapsa care l-ar fi așteptat în urma procesului ar fi însemnat maxim 35 de ani de închisoare și o amendă usturătoare și, chiar dacă procurorul care se ocupa de caz a declarat după moartea sa că nu avea de gând să-i administreze pedeapsa maximă, ci doar, eventual, șase luni de închisoare, tânărul a hotărât să-și ia zilele.

”Pornind de la declarația familiei lui Aaron despre povestea acestuia, s-ar putea scrie tomuri despre eforturile disproporționate derulate de guvernul american,” este de părere senatorul Zoe Lofgren, citată de The Guardian. ”Nu putem anula tragedia morții sale, dar putem încerca să prevenim repetarea abuzurilor de putere la care el a fost supus. Ar trebui să prevenim ca alți utilizatori de Internet să treacă prin ce a trecut Aaron,” a precizat Lofgren, cea care a lansat propunerea ”legii lui Aaron.” În opinia acesteia, guvernul a putut face un abuz de putere în virtutea unui limbaj foarte vag folosit de legile invocate în cazul Swartz. Astfel, încălcarea prevederilor unui contract de termeni și servici de utilizare a unei pagini web a devenit, în ochii legii, sinonimă cu încălcarea convenției  Computer Fraud and Abuse Act. Democrata Lofgren a mai spus că folosirea legii în această formulă ar putea conduce la aplicarea unor pedepse disproporționate pentru actvitități cotidiene. 

Amendamentul pe care îl propune aceasta referă la ”excluderea anumitor încălcări ale obligațiilor contractuale sau prevăzute de un acord referitor la condițiile de utilizare a unor pagini de Internet, din domeniul anumitor fapte penale.” Lawrence Lessig, profesor de drept la Harvard și apropiat al lui Swartz, consideră că acest pas ar fi ”o schimbare de o importanță critică, ce ar face un bine incredibil.”

Sursa: The Guardian

Foto: MaverPix

Puteți citi și:

Moștenirea unei morți anunțate: Manifestul Guerilla Open Access

”Fiul meu a fost ucis de guvern,” spune tatăl activistului Aaron Swartz

Sute de cercetători și-au împărtășit gratuit lucrările, în numele activistului Aaron Swartz

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger