O întreagă națiune, relocată din cauza schimbărilor climatice

0

Anote Tong, președintele statului Kiribati din Pacific, a anunțat că poartă discuții cu guvernul statului Fiji pentru a cumpăra 5.000 de acri de teren pentru a-și muta concetățenii. Acesta ar fi primul caz de migrație climatică din vremurile moderne.

Cea mai mare parte a populației de 113.000 de locuitori se află în Tarawa, centrul administrativ, un lanț de insulițe în formă de potcoavă în jurul unei lagune.

“Asta e ultima soluție, nu avem de ales. Oamenii trebuie să se mute pe măsură ce valurile ajung la casele noastre”, a spus președintele despre soarta statului pe care îl conduce, care este amenințat de creșterea nivelului apelor și de dispariția coralilor.

Planul este ca un număr redus de muncitori calificați să meargă într-o primă etapă în Fiji care să adapteze printre populația din Fiji și să aducă o contribuție pozitivă la economia țării.

Locuitorii din Kiribati se tem că se va pierde cultura lor odată cu mutarea. Kiribati era cunoscut ca insulele Gilbert  până la independența de Marea Britanie în 1979 și are o suprafață de 810 kilometri pătrați.

Foto: Flickr / Rafael Coya

Sursa: Telegraph


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger