O insulă hawaiană restricționează culturile modificate genetic

1

Companii precum DuPont Pioneer și BASF folosesc de multă vreme insula hawaiană Kauai pentru a testa culturi modificate genetic și pesticide, scrie Newscientist. Autoritățile insulare au emis însă o lege care restrânge testele agricole. Legea 2491 stabilește zone tampon, în care nu pot fi testate culturi modificate genetic, în jurul școlilor, parcurilor și caselor și obligă companiile să dezvăluie ce pesticide și culturi testează. Astfel de informații sunt ținute de regulă secrete, din motive de copyright.

 

 

Acțiunea din Kauai este cea mai nouă mișcare de reglementare a culturilor modificate genetic din SUA, unde OMG-urile sunt crescute și consumate la nivel larg. În Europa, în schimb, producția e foarte mică din cauza marii opoziții publice. Atitudinea publică din SUA s-a înmuiat în ultima vreme, activiștii străduindu-se mai mult să se asigure că alimentele cu OMG-uri sunt etichetate ca atare. Preocupări similare legate de transparență au stat și în spatele acțiunii din Kauai. Restricțiile privind testarea culturilor modificate genetic au fost cerute de grupări activiste ca Pass the Bill și GMO-Free Kauai, pornind de la afirmații cum că pesticidele folosite în cadrul testelor s-au abătut în zonele locuite și au vătămat oameni.

Potrivit Newscientist, deși locuitorii insulei au susținut că pesticidele au cauzat cancer și alte boli, nu există dovezi care să susțină asta. Un studiu recent publicat de Departamentul de Sănătate al statului Hawaii a arătat că nu există o incidență mai mare de cancer pe insula Kauai, la nivel general, sau în anumite regiuni ale ei față de statul Hawaii. Iar un raport recent al districtului Kauai a descoperit că aerul nu conține niveluri periculoase de agenți contaminanți. Aflați mai multe pe Newscientist și citiți aici despre încercările statului Hawaii de a interzice OMG-urile.


Un comentariu

  1. …Deci avem o insulä de 4 km² – sä zicem; interzicem cultivarea unor culturi pe 2 km²… SI??????

    …Oare debilii ästia profunzi de-si zic “ecologisti” au uitat cä aerul circulä LIBER?…

    POLENIZAREA, s-o mai fi stiind ce-i? …Sau s-o fi “omis” (deja!) cä ea se poate produce – cam la 70% -, prin ajutorul vântului? (Deci, când vorbim “culturi”, oare putem sä le separäm? CUM, putain de meeerdeee – excusez-moi de m’emporter?!?!?!?!?

    [Altä chestie care nu are nici o legäturä, având TOATE legäturile posibile: când ni se propoväduisetse sä iubim si “respectäm” animalele, poate c-ar trebui sä se vorbeascä oleacä si despre consecinte! …Cä dacä nu mai mâncäm carne de vacä, DE CE sä mai crestem vaci??? …Adicä “iubim” animale diverse si variate, dar dacä “iubirea” noasträ ar deveni LEGALÄ, toate aceste animale ar dispare, boii dracului!!]

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger