O informaţie incomodă: sperma este antidepresivă

2

În societăţile pieţei libere, cenzura nu mai e politică de stat, dar există şi e bine mersi, ascunsă după diverse măşti, în primul rînd cele ale intereselor economice. Ştiinţa nu e scutită de cenzură, care vine de unde nu te aştepţi şi are consecinţe dramatice, după cum a descoperit recent pe pielea sa un mare chirurg american.

Lazar Greenfield, preşedintele Colegiului American al Chirurgilor, a citat, în editorialul ediţiei de Sfîntul Valentin al revistei chirurgilor Surgery News, un studiu care raporta efectul benefic al spermei asupra psihicului femeilor şi a concluzionat: „E o legătură şi mai adîncă între bărbaţi şi femei decît ar fi bănuit Sfîntul Valentin şi există un cadou romantic şi mai bun decît ciocolata.”

Studiul din care cita respectabilul chirurg a fost publicat în 2002 de psihologul Gordon Gallup. Echipa sa descoperise că femeile care făceau sex fără prezervativ erau mult mai puţin deprimate decît celelalte şi că absenţa sexului pentru o vreme le arunca în depresie. Gallup a sugerat că aceasta se întîmplă pentru că sperma conţine „substanţele fericirii” estrogen, prostaglandină şi oxitocină. Aceasta explică într-o oarecare măsură de ce fac oamenii sex nu numai pentru reproducere.

Doctorul Lazar Greenfield, un reputat chirurg, dar şi inventator al unor metode revoluţionare, cum e Filtrul Greenfield pentru prevenirea cheagurilor de sînge, a fost acuzat de sexism, deşi el e recunoscut pentru că a sprijinit activ implicarea femeilor în chirurgie. O altă acuzaţie a fost aceea că promovează sexul fără prezervativ. Ca şi în acest caz corectitudinea politică a fost mai puternică decît ştiinţa şi doctorul a fost nevoit să-şi dea demisia atît din conducerea revistei, cît şi din postul de lider al chirurgilor americani.

Tags:2 comentarii

  1. Pingback: TOTB.ro - Este depresia o boală? » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger