O figurina de doisprezece centrimetri inaltime. Caracteristica sa? A fost „sculptata” de o imprimanta 3D pornind de la un simplu desen. Un nou mod de a produce propriile obiecte decorative sau de a modela machete, propus de o mica companie franceza, Sculpteo. Desenati, deci fabricati!
„Intregul nostru mediu este in 3D”, spune Clément Moreau, directorul general al companiei, citata de Le Figaro. „Or, oamenii obisnuiti nu pot crea ei insisi obiecte in 3D. Aparatura este foarte costisitoare si greu de manevrat. Gratie serviciului nostru, este de ajuns ca oamenii sa ne trimita desenele lor realizate cu ajutorul unui software obisnuit precum SketchUp, iar noi realizam produsul. Apoi, li-l trimitem prin posta”. Site-ul sculpteo.com accepta fisiere realizate cu principalele softuri de conceptie 3D, insa permite de asemenea novicilor sa aleaga dintre modelele de obiecte pe care pot sa le personalizeze si sa le comande. Expertii in 3D pot chiar sa ofere „licenta” pentru modelele lor unor alti clienti: in acest caz, pot incasa un comision pentru fiecare reproducere a respectivelor modele.
Principalii interesati: amatorii de jocuri pe tabla (sah, dame, Monopoly etc.), care comanda figurine pe care le concep ei insisi, dar si alti clienti mai originali, adauga Clément Moreau: „Avem cereri de la modelisti, care vor sa-si completeze decorul pentru trenuletul electric cu propriile modele, de la inventatori care pot astfel sa realizeze un prototip sau de la arhitecti care au nevoie sa creeze machetele pentru cladiri”.
In functie de caz, obiectul poate fi realizat din polimeri sintetici (rasini) de culoare alba sau dintr-o pudra obtinuta din nisip intarit si colorat. Cele doua procedee de reproducere implica utilizarea a doua dispozitive diferite. In acest sens, Sculpteo a creat un atelier special in regiunea Toulouse.
Rezultatul este mai degraba surprinzator. Mai ales in cazul pudrei din nisip, care da impresia unei sculpturi veritabile. La final, suprafata este usor granuloasa.
Principiul functionarii imprimantei 3D este asemanator cu cel al unei imprimante cu jet de cerneala. In loc de hartie, se foloseste un strat de pudra care serveste drept suport. Capetele de imprimare depun cerneala corespunzatoare fiecarei culori, care este apoi amestecata cu un clei extrem de fluid. Obiectul apare progresiv, solidificandu-se pe masura ce este expus la capetele imprimantei. Si pentru ca la fiecare trecere sunt depuse culorile, obiectele sunt pictate in masa.
Daca imprimantele 3D sunt folosite in prezent in industrie, acum este pentru prima data cand oamenii obisnuiti pot sa profite de ele pentru propriile nevoi. Si pentru tarife cu siguranta mai accesibile decat in cazul altor tehnologii de fabricatie precum turnarea in mulaje sau prelucrarea cu ajutorul unor utilaje. Preturile sunt cuprinse intre 12 si mai mult de 700 de euro pentru un obiect cu o inaltime de 35 cm. Pretul este calculat automat pe site in functie de dimensiunea finala a obiectului.
Dupa validare, echipa Sculpteo se apuca de lucru, iar obiectul corespunzator este livrat in maximum 15 zile. In afara de obiectele pe care le imagineaza ei insisi, clientii pot comanda statuete, bijuterii si obiecte utilitare precum brelocuri care pot fi personalizate. Mai mult: acestia pot sa realizeze si obiecte care nu pot fi gasite in magazin: „Unii ne trimit desene ale unor piese mecanice sau componente de aparate electrocasnice pentru ca nu gasesc piese de schimb”, adauga Clément Moreau. In majoritatea cazurilor, obiectele produse de imprimanta 3D sunt suficient de rezistente. Insa au totusi limitele lor: „Pentru ca obiectele sa fie rezistente, grosimea lor trebuie sa fie mai mare de 1 sau 2 mm in cazul celor din rasina sintetica si de 3 mm in cazul celor din pudra de nisip”.
In viitor, Sculpteo intentioneaza sa propuna clientilor sai sa filmeze un obiect cu un smartphone si apoi sa trimita imaginile. Imprimanta 3D il va reconstitui. Un bun mijloc de a inclocui o piesa pierduta sau stricata. Dar se pune si problema legalitatii copiei: daca maine cerem companiei sa realizeze copia fidela a unei carcase de iPhone sau o mica piesa de arta, cum ar reactiona aceasta? Alte site-uri precum thingiverse.com sau reprap.org propun deja schimbul de modele 3D si difuzarea libera a acestora in maniera retelelor peer-to-peer pentru muzica si filme. Pentru moment, Sculpteo se asigura repede ca nu se comite nicio incalcare a drepturilor de reproducere. Dar compania dispune oare de mijloace de control al tuturor comenzilor?
Rezervate doar profesionistilor pana acum, imprimantele 3D incep sa se democratizeze. HP tocmai a lansat modelul Designjet 3D „ieftin”, care costa o nimica toata, 12.500 de euro fara taxe. De fapt, constructorul vizeaza in principal atelierele de design si de prototipaj. Mai accesibila, imprimanta Solido SD300 Pro permite realizarea de mici obiecte in 3D pentru mai putin de 10.000 de euro. Marele public va mai trebui sa astepte putin inainte de a reproduce obiectele favorite. Sau cel putin sa apeleze la un serviciu precum Sculpteo. (G.B.)
Foto: Sculpteo.com