O grădină de legume în formă de copac, ridicată în jurul turnurilor de birouri

0

În contextul în care din ce în ce mai mulţi zgârie-nori din marile oraşe încearcă să se împrietenească cu natura, făcând loc grădinilor suspendate sau culturilor de seră, un nou concept dezvoltat de Aprilli Design Studio deschide şi mai mult perspectiva verde pentru aceste clădiri. Folosind platforme uşoare, arhitecţii propun amenajarea unor grădini terasate în jurul turnurilor de birouri, pentru crearea unor grădini exterioare care să aprovizioneze companiile doritoare atât cu legume, cât şi cu aer curat.

 

3032379-slide-urban-skyfarm-1

 

Designul acestor grădini este menit să imite forma unui copac, astfel încât aşa-numita Urban Skyfarm să fie acoperită de platforme asemenea frunzelor, astfel încât să creeze o suprafaţă de circa 1.000 de metri pătraţi pentru cultura pomilor fructiferi şi a legumelor. “Trunchiul” clădirii-copac găzduieşte un sistem hidroponic pentru cultura plantelor, iar panourile solare şi turbinele eoliene montate pe acoperiş asigură energia necesară procesului. Clădirea este gândită să colecteze şi apa de ploaie, pe care s-o filtreze şi s-o redirecţioneze spre un circuit de apă din apropiere. Urban Skyfarm va fi, de asemenea, prevăzută cu grădini comunitare, precum şi cu o piaţă de unde locuitorii să poată cumpăra fructe şi legume.

 

3032379-slide-urban-skyfarm-4

3032379-slide-urban-skyfarm-2

 

“Versiunea pe care o propunem noi asupra fermei verticale e concepută să devină independentă şi deschisă, o structură dedicată activităţilor agricole şi funcţiilor sustenabile, cum ar fi generarea energiilor verzi sau filtrarea aerului şi  a apei,” arată cei doi arhitecţi, Steve Lee şi See Yoon Park, care intenţionează să amplaseze acest proiect în centrul capitalei sud-coreene. Seul este o metropolă cu densitate foarte mare, care întâmpină nenumărate probleme de pe urma urbanizării accelerate, de unde şi nevoia de maximizare a producţiei de fructe şi legume proaspete, precum şi a încurajării energiilor verzi, a măsurilor care să reducă poluarea aerului şi economisirea resurselor.

Acestea nu sunt primele grădini verticale din Coreea de Sud, tendinţa de a creşte legume în sufletul oraşelor aglomerate bucurându-se de mare succes în Asia. În Singapore, de pildă, grădinile verticale produc, deocamdată, o jumătate de tonă de legume zilnic, dar deja au planuri de extindere în aşa fel încât să producă două tone pe zi până anul viitor. Iniţiativa aparţine celor de la Sky Greens, companie care a creat aceste sere verticale care produc de 5 – 10 ori mai multe legume decât o seră convenţională, cu producţie obţinută prin metode tradiţionale.

 

3032379-slide-urban-skyfarm-9

3032379-slide-urban-skyfarm-5

Sursa: FastCoexist

Puteţi citi şi:

FOTO Cea mai mare grădină verticală din lume se află în Singapore

Farmscraper: Grădini printre nori

Clădirea cu 200 de specii de orez, fructe şi legume

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger