Un pasaj de pe o autostradă elveţiană, din Geneva, mai exact, a fost transformat într-o fermă urbană de alge de către compania franco-olandeză Cloud Collective. Ferma a fost prezentată cu ocazia festivalului Genève: Villes et Champs, care a avut loc în vara acestui an.
O soluţie de alge circulă prin sistemul de ţevi transparente (fapt care le face să pară verzi), hrănindu-se cu dioxidul de carbon provenit din emisiile maşinilor care trec pe autostradă. Instalaţia a fost concepută şi realizată pentru a demonstra că orice decor urban poate fi folosit ca suport pentru producerea de biomasă. “Grădina de alge ne arată cum poate fi folosit dioxidul de carbon, alături de lumina soarelui, pentru ca un peisaj urban monoton să devină un spaţiu productiv. Rezultatul procesului poate fi utilizat ca biomasă – combustibil verde, ca material de bază pentru cosmetice sau pur şi simplu pentru filtrarea aerului”, explică autorii grădinii.
Sistemul de ţevi transparente este ataşat de cimentul unui viaduct care trece pe deasupra autostrăzii şi serveşte drept trecere pentru biciclişti şi pietoni. Echipamentul auxiliar (filtre, panouri solare, pompe) este susţinut de o structură de oţel, care, totodată, are rol de indicator pentru traficul de pe şosea. Cicliştii şi trecătorii de pe viaduct pot citi informaţii despre proiect direct la faţa locului, de pe panouri instalate cu acest scop.
Mai multe detalii: The Cloud Collective
Puteţi citi şi:
Prima “boltă” de alge din lume produce zilnic oxigen cât patru hectare de pădure