O furtuna a culcat la pamant jumatate de miliard de copaci din padurea amazoniana, in doar doua zile

14

Taierile de copaci nu sunt singurele care ameninta padurea amazoniana. Un nou studiu arata ca o furtuna extrem de puternica din 2005 a maturat in cateva zile circa 44-663 de milioane de copaci crescuti de-a lungul bazinului Amazonului si a generat emisii nemasurate de dioxid de carbon. Problema e ca, pe masura ce temperaturile globale cresc din cauza emisiilor de CO2, ar putea creste si frecventa unor asemenea furtuni, accelerand incalzirea globala.

Cercetatorii de la Universitatea Tulane, SUA, au calculat pentru jumatatea acestui deceniu pierderi masive de copaci in cea mai mare padure tropicala din lume, scrie Tree Hugger, insa pana acum disparitia lor fusese pusa pe seama unei secete. O analiza mai indeaproape, alaturi de imaginile prin satelit, arata insa ca circa jumatate de miliard de copaci au fost doborati in urma unei furtuni de proportii ce a traversat bazinul Amazonului in 2005. Un scenariu mai pertinent din moment ce, atunci cand moare din cauza secetei, un copac se usuca „in picioare”, in timp ce furtuna il smulge din radacini.

Furtuna cu pricina a lovit regiunea timp de doua zile in ianuarie 2005 si a dus si la pierderea de vieti umane si a 441 pana la 663 de milioane de copaci, ceea ce ar reprezenta 23% din cantitatea totala de dioxid de carbon acumulata in fiecare an de padurea amazoniana. Daca studiile care monitorizeaza pierderile suferite de padurile tropicale se axeaza in primul rand pe despaduririle cauzate de taierile de lemne, recenta cercetare ia in calcul si copacii doborati de calamitati ale naturii, care ar putea creste in frecventa si in intensitate o data cu temperaturile in crestere de pe glob.

Foto: Flickr/hsingy

Tags:14 comentarii

 1. Gigi Maybachistu' Silvic on

  Pierderile “din cauze naturale” sau “din cauza unor tăieri rezonabile” se refac în timp, mai ales atunci când climatul o permite. Experienţa ultimilor 20 de ani în România şi experienţa ultimului secol în lume arată că atunci când un teren este abandonat, natura îl recuperează. Aşa cum pe mii de hectare de teren agricol nelucrate s-a reinstalat “sălbăticia”, aşa cum unele parcuri din Bucureşti au fost reinvadate de copaci, arbuşti şi alte forme de vegetaţie, scenariul pe care încearcă să ni-l bage în cap băieţii veseli de la “Hollyweird” (aşezarea umană / laboratorul / baza militară părăsit(ă) şi invadat(ă) de vegetaţia junglei) e destul de apropiat de realitate. Mai lipseşte un Arnold din peisaj 🙂

  De fapt, pădurarii ştiau asta încă din Antichitate, de asta încă de pe vremea vechilor chinezi, romani şi perşi existau terenuri împădurite declarate rezervaţii şi tăieri planificate atent astfel încât să lase un număr de ani pentru fiecare parcelă, să se refacă.

  “Tree-huggerii” moderni sunt mai căpoşi decât strămoşii lor de acum 2000 de ani?… 😛

  • Think Outside The Box on

   tu nu ai citit articolul. Scrie acolo ca daca mai se intampla 3 furtuni dinastea toata padurea amazoniana va fi la pamant. asta inseamna 20% din productia de oxigen a planetei. …sincer mi se pare exagerata stirea, altfel am fi auzit deja demult de ea.

 2. Mai sunt imbecili care cred prostiile despre incalzirea globala? E o mare minciuna, dar astea sunt yesterday news!

  • Asha cum mai sint idioti care cred ca incalzirea globala inseamna ca inseamna incalzire uniforma cu 1 grad oriunde pe glob – nici cu apa la gura si furtuna la usha nu le-ar veni sa creada ca prin alte parti e cea mai calduroasa vara in ani de zile.

  • Am trait destul ca sa o vad cu ochii mei. Nu am nevoie sa cred ce zic diversi idioti iresponsabili. Ca sa nu-ti crezi ochilor trebuie sa fii deosebit de usor de manipulat. Nu vrei sa pornim o afacere impreuna?

 3. Omul ar trebui sa poata controla situatia – o furtuna nu ar trebui sa ii ameninte existenta. Problema nu vine de la natura ci de la om. Furtuna a distrus jumatate de miliard de copaci intr-un deceniu. Omul a taiat 3 miliarde de copaci de la inceputul anului!

  • Bine ca am obiceiul prost de-a citi comentariile celelalte inainte de-a scrie si eu, ca aveam fix aceeasi idee.

   Total de-acord cu tine. Suntem a 11-a plaga pentru planeta asta.

 4. Misoginel draga smecheras de cartier cu BMW de 20 de ani, raspunsul este DA, mai sunt “imbecili” care cred in incalzirea globala.

  Te sfatuiesc sa-ti scoti scafarlia inundata de “Counterstrike”, “Metin” si alte lumi virtuale si sa vezi lumea reala.

  Succes in renasterea ta.

  • Imbecili e poate cam dur, dar este destul de clar ca phihoza cu incalzirea globala a fost o manipulare, iar cei care au crezut sunt cel putin usor de manipulat.

 5. Auziti? Vad ca articolele aberante nu le semneaza nimeni. Sunteti si voi o miscare de duzina? Dati si fugiti? De ce nu isi pune “creierul operatiunii” semnatura pe articol sa il pot intreba daca imaginatia lui poate concepe ce a scris. Ia imagineaza-ti amice, oricine ai fi tu, o furtuna de 2 zile in 2005. Acum imagineaza-ti 500.000.000 de copaci (care stau de ceva vreme acolo si au ceva radacini). Adevar graiesc ca ar trebui sa fie un urgan cat toata America de Sud sa faca treaba asta? Scenariul asta e ceva apocaliptic, dar deh, tre sa manance si gura voastra.

 6. Inca 2, 3 furtuni din astea si o sa trebuiasca sa rationalizam oxigenul. Iti vine sa crezi ? O sa fie mai rau ca pe vreme dictatorului 🙂 .

 7. las’ ca vin baietii de la prinde radacini si planteaza juma’ de miliard plus un copac si o sa fie bine … uite-asa mai vad si voluntarii Amazonul! care te oferi? cine sponsorizeaza? cine face publicitatea?

 8. Doar pentru a pune lucrurile intr-o justa perspectiva:

  La densitatea copacilor din padurea amazoniana, suprafata afectata este de 50.000 km patrati (un patrat cu latura de aprox. 223 km), adica 0,9% din suprafata totala a padurii, care este de 5,5 milioane km patrati, adica de 23 de ori suprafata totala a Romaniei.

  Asa-i ca 0,9% distrus de o mare furtuna nu mai pare asa de mult? 🙂

  Trebuie precizat si faptul ca padurea s-a refacut singura in zonele afectate, cu plante tinere si viguroase, iar copacii cazuti sunt un ecosistem extrem de fertil pentru mii de specii de animale, plante si ciuperci.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger