O firmă care a vrut să facă o microhidrocentrală a fost obligată să reconstruiască râul

0

Firma ATS Energy a fost obligată de Tribunalul Cluj să aducă valea Someșului Rece la starea inițială, după afectarea gravă a râului din cauza lucrărilor pentru construcția unei microhidrocentrale, informează portalul CluJust.ro, citat de Digi24.

Firma a fost chemată în judecată de către Federația Română de Pescuit la Muscă Artificială. Procesul a fost deschis impotriva Consiliului Județean și firmei ATS Energy și și-a propus salvarea Someșului Rece de microhidrocentrale (MHC).

Tribunalul Cluj a anunțat că:

”Dispune oprirea executării lucrărilor. Dispune restabilirea situației anterioare în sensul demolării construcțiilor edificate și aducerea Văii Someșului Rece la starea inițială. Obliga pârâții la 150 lei cheltuieli de judecată în favoarea reclamantei. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunțată în ședinta publică din data de 07.07.2017.”

Activiștii de mediu au pornit în urmă cu câțiva ani o luptă împotriva microhidrocentralelor despre care susțin că duc la secarea râurilor și dispariția biodiversității. WWF România, care a demarat o campanie pe această temă, a solicitat Ministerului Mediului să facă o planificare teritorială la nivel național și să definească zonele de excludere de la construcția acestor MHC-uri, pentru protejarea ultimelor râuri naturale din România.

Mai multe despre impactul microhidrocentralelor asupra râurilor României pe site-ul dedicat al World Wide Fund România.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger