O filmare incognito arată cum Chevron a vrut să muşamalizeze contaminarea Amazonului

0

De zeci de ani încoace, locuitorii din Ecuador luptă împotriva gigantului petrolier american Chevron, companie acuzată în repetate rânduri de contaminarea pădurii tropicale amazoniene cu petrol şi alte substanţe deversate. Graţie unui material video realizat incognito, activiştii pentru mediu din această ţară au, acum, un nou impuls în lupta lor neobosită.

 

 

Filmarea a fost oferită exclusiv VICE News de către grupul Amazon Watch şi a fost dată publicităţii săptămâna trecută. Ea înfăţişează angajaţi ai Chevron care caută sol necontaminat, dar găsesc numai mostre alterate de petrol. Din câte se pare, ei s-ar afla într-o regiune a junglei care a făcut obiectul unui proces de proporţii între localnici şi Chevron, scrie site-ul GasaNature.

Reprezentanţii Amazon Watch susţin că au primit, în aprilie 2011, 47 de DVD-uri cu filmări interne ale Chevron, între care şi aceasta. Pachetul nu avea nicio adresă la expeditor, dar conţinea o notă care spunea: “Sper ca asta să vă fie de folos în procesul împotriva Texaco/Chevron. Un prieten de la Chevron”, scrie VICE News.

Grupul Amazon Watch şi avocatul Steven Donziger, cel care reprezintă localnicii din Ecuador, spun că Chevron ar fi încălcat legea prin încercarea de a muşamaliza deversările toxice din regiune, înaintea sosirii unor oficiali ai justiţiei ecuadoriene, în perioada derulării procesului.

Acum patru ani, un tribunal din Ecuador a decis că Chevron trebuia să plătească 19 miliarde de dolari, pentru daunele produse în Amazon între anii 1960 şi 1990. În 2013, curtea supremă a statului a menţinut decizia, dar a redus suma la 9,5 miliarde de dolari.

Amazon Watch susţine că această filmare, pe care o puteţi vedea mai jos, ar fi fost realizată în martie 2005, înainte de examinarea solului şi a apei din regiune de către oficialii desemnaţi de tribunal, în perioada derulării procesului.

 

 

Sursa şi foto: GasaNature

 

Puteţi citi şi:

Activişti danezi au oprit prin blocadă utilajele unei companii de fracking

California a folosit 265 de milioane de litri de apă pentru fracking în 2014

VIDEO Beţi un pahar cu apă contaminată de fracking?

Statul australian Tasmania a interzis fracking-ul pentru încă cinci ani

Statul New York a interzis fracking-ul

Locul de baştină al fracturării hidraulice a interzis fracturarea hidraulică

Provincia canadiană Nova Scotia a interzis fracking-ul

Chevron se retrage din Bulgaria

Beverly Hills este primul oraş din California care interzice fracking-ul

Omul care merge pe jos din Ploieşti până în Bruxelles împotriva fracturării hidraulice

VIDEO Cum afectează fracking-ul viaţa americanilor obişnuiţi din California

Provincia canadiană Nova Scotia a interzis frackingul


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger