O fetiţă de 10 ani a descoperit accidental o nouă moleculă pentru înmagazinarea energiei

6

Clara Lazen, o fată de clasa a V-a din SUA, se afla la ora de chimie şi încerca să construiască o moleculă stabilă care să urmeze regulile chimice de bază, folosind un kit de modelare moleculară. În cele din urmă, profesorul Kenneth Boehr a primit de la ea un model molecular construit din atomi de oxigen, azot şi carbon, însoţit de întrebarea fetei dacă reuşise sau nu să făurească o substanţă chimică. Boehr a rămas interzis în faţa moleculei, i-a făcut o poză cu telefonul mobil şi a trimis-o unui fost coleg de facultate, Robert Zoellner, profesor de chimie la Humbolt State University.

 

 

Creaţia fetiţei s-a dovedit a fi o structură moleculară complet nouă şi viabilă pentru ştiinţă. Tetranitratoxicarbon, cum a fost numită noua descoperire, poate fi sintetizată şi are potenţialul de a înmagazina energie în condiţii stabile, ceea ce înseamnă că ar putea fi folosită pentru a produce energie şi un nou tip de baterie sau pe post de explozibil.

Cum Universitatea din Humboldt nu avea în dotare echipament pentru sintetizarea moleculei, Robert Zoellner a scris un articol ştiinţific pe marginea structurii şi conţinutului noii molecule, în care a inclus propriile indicii privind posibilele sale utilizări. Clara Lazen a fost co-autor al lucrării şi promite să împartă eventualii bani pe care îi va primi de pe urma descoperirii cu cei doi profesori.

Sursa: Grist, The Mary Sue


6 comentarii

  1. ma simt deranjat de faptul ca distrag atentia de la un beneficiu pentru umanitate si il duc undeva pe bani, armata si explozibil. Suntem destul de bine, noi ca romani. Nu toti, dar vin generatii bune.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger