O femeie săracă a pedepsit usturător Chevron

8

Maria Aguinda a reușit să obțină în 2011 o victorie impresionantă împotriva Chevron. O bunică încăpățînată din Ecuador, fără nici o pregătire legală, s-a luptat cu mega-corporația și le-a luat 9, 5 miliarde de dolari.

 

 

Casa Mariei Aguinda din Rumipamba stă de decenii la marginea unor smîrcuri înecate în petrol crud. Acesta s-a vărsat în zonă din 1987 pînă în 1990 și responsabilii, marea corporație, nu l-a curățat niciodată.

Mulți dintre membrii familiei Aguinda și alți consăteni au avut boli serioase de piele din cauza petrolului. Vînatul, pescuitul și orice altă sursă de hrană au fost distruse pentru localnici.

Bătrîna s-a îmbarcat într-un proces de lungă durată, de peste 20 de ani, împotriva companiei: Înainte să mor, ei trebuie să-mi plătească pentru animalele moarte, pentru ce i-au făcut rîului, pentru apă și pentru pămînt – a declarat ea.

Chevron a ruinat în această situație viețile a 30 000 de oameni. În 2011, doamna Aguinda a cîștigat procesul și i-a pus să plătească aproape 10 miliarde de dolari. Deși a durat foarte mult, lupta ei ne dă speranță că omul mic, insignifiant, încă are o șansă împotriva giganților economiei.


8 comentarii

  1. sigur statul o va taxa, si ea va primi doar o parte din aceasta suma. Dar oare va fi deajuns sa o foloseasca la curatarea raului si a mediului? Sau oare exista oameni care in cazul castigarii procesului isi vor investi banii in regenerarea naturii? Sau isi vor cumpara un (sau 5) SUV (si alte “bunatati”)cu care sa polueze si mai mult…?

  2. I guess All we have left is GRAB A GUN AND START SHOOTING THE FUCKERS until nobody would work for them in fear of their lives 😀 thats the only option that would work

  3. Eu nu cred ca au cum sa plateasca.E o pacaleala ieftina de fapt sa crezi ca o corporatie poate sa plateasca pentru animale pentru rau pentru apa si pamant.Ele nu au pret.Nu pot fii platite cu bani.

  4. Ce vis frumos…Ai facut o traducere ieftina dupa articolul asta. http://www.hoy.com.ec/noticias-ecuador/maria-aguinda-la-indigena-ecuatoriana-que-puso-en-jaque-al-gigante-chevron-460158.html.
    Aia nu o sa plateasca niciodata si continua sa hartuiasca activisti, populatia afectata si avocati. Ecuador incearca din rasputeri sa recupereze daunele de la ei si ii vaneaza prin America Latina: http://www.asambleanacional.gob.ec/2013091910739/parlamento-latinoamericano-se-solidariza-con-ecuador-ante-la-agresion-juridica-de-chevron-texaco.html

  5. In schimb uite aicea cu ce se ocupa Chevron: http://stareanatiunii.com/oficiali-vasluieni-in-concediu-pe-bani-chevron-foto.html . Cumpara oameni, convingeri si orientari pe teritoriul tarii noastre. Ce-ar fi sa vii cu un articol “outside the box” despre intamplarea asta.
    Avocatul care s-a luptat cu sute de avocati Chevron timp de 8 ani, intr-un proces legendar tip David si Goliat, inca nu a scapat. Vezi aici:http://en.wikipedia.org/wiki/Steven_R._Donziger din cate am auzit eu, in ultimii 3-4 ani a fost atacat in vreo 18 procese in 4 tari.

  6. asta e o tampenie de stire… poate sa fie si un bluf un aranjament de imagine… orice se poate… daca va place sa cititi basme cititi si stirea asta nicio problema

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger