O femeie de 83 de ani a primit o mandibulă printată

0

Când cei de la The Pirate Bay au pus la download Physibles, obiecte 3D printabile, aveau dreptate să aibă în vedere viitorul copierii: apariția tehnologiilor de imprimare tridimensională va permite reproducerea unor obiecte din ce în ce mai complexe. Un exemplu recent este reușita unor cercetători belgieni, care au înlocuit mandibula unei bătrâne cu o versiune nou-nouță, perfect funcțională, printată în titaniu.

 

În mod normal, durează câteva zile bune să produci, cu tehnologiile tradiționale, un implant personalizat. Cu imprimantele 3D însă, toată munca se condensează în câteva ore. Un grup de cercetători belgieni și olandezi foloseșye printerele care imprimă straturile din pulbere de titaniu unul după altul, în timp ce un laser controlat se ocupă de îmbinarea corectă a particulelor. Deși mandibula artificială este mai grea decât cea naturală, pacientul se obișnuiește într-un timp scurt cu upgrade-ul său.

”Tehnologiile computerizate provoacă o adevărată revoluție în industria medicală,” spune Jules Poukens, unul dintre profesorii care lucrează la printarea de ”piese de schimb” pentru oameni. ”O operație clasică ar fi putut dura și 20 de ore, iar pacientul ar fi necesitat o recuperare de 2-4 săptămâni. Operația noastră a durat doar 4 ore, iar pacienta a plecat acasă după 4 zile.”

 

Sursa: Slashdot

Foto: Singularityhub.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger