LinkedIn, celebra rețea de socializare dedicată ofertei și cererii de joburi, a primit de curând acuzații de misoginism, după ce a retras reclamele firmei Toptal, care căuta ingineri web. Pentru a atrage clienți, Toptal a postat imagini cu angajați ai săi, printre care și cu argentiniana Florencia Antara, dezvoltator web, a cărei frumusețe i-a determinat pe cei de la LinkedIn să considere anunțul drept fals.
După ce compania Toptal a postat pe LinkedIn mai multe reclame care anunțau deschiderea unor posturi în sectorul ingineriei web, printre care una în care era reprezentată specialista argentiniană, rețeaua de socializare a sistat anunțurile, considerând că femeia era prea atrăgătoare pentru a fi, într-adevăr, angajată în IT. ”Lucrurile sunt foarte simple: membrii comunității tech (utilizatorii LinkedIn) au crezut că e imposibil ca femeile care lucrează pentru noi ca ingineri chiar să fie reale, iar liderul comunității de pe LinkedIn a fost de acord cu ei,” a declarat Taso Du Val, CEO al companiei Toptal, căreia i s-a interzis inițial să posteze în rețea asemenea anunțuri. Directorul firmei de IT s-a declarat extrem de dezamăgit de sexismul reprezentanților LinkedIn, exprimându-și indignarea într-o postare intitulată ”În apărarea femeilor inginer”. Totodată, managerul companiei a explicat că această campanie a fost gândită să prezinte angajații într-o lumină a încrederii de sine și a mulțumirii, însă utilizatorii au considerat ofensatoare această abordare.
Drept răspuns, purtătorul de cuvânt al LinkedIn, autointitulată ”cea mai mare rețea profesională din lume”, a declarat că anunțurile au fost retrase din greșală, ca urmare a unor sesizări primite la serviciul de relații cu clienții, dar și că eroarea a fost reparată, iar Toptal poate posta anunțurile respective în rețea.
Problema s-a complicat însă în momentul când a ieșit la iveală faptul că firma de IT nu folosise exclusiv imagini cu angajații săi, ci o combinație de potrete ale acestora și fotografii luate din bazele de date foto, printre care și una cu actriț americană Amanda Schull. Imediat după dezvăluirea acestui fapt, Toptal a șters însă contul creat cu imaginea acesteia, nemaiputând fi tras la răspundere. Cu toate acestea, Du Val susține că folosirea fotografiilor nu reprezintă o problemă, atâta vreme cât sunt reprezentate interesele unor oameni obișnuiți, și că Florencia Antara este 100% autentică.
În ciuda controversei izbucnite în jurul acuzațiilor de misoginism, mulți utilizatori ai rețelei s-au dovedit de partea LinkedIn. ”Imaginați-vă că vă uitați la acest anunț și un coleg se uită în monitorul vostru, unde, de la distanță, vede o fată drăguță și suma de 1.800-2.800 de dolari / săptămână,” comentează un utilizator care găsește justificată măsura LinkedIn. ”Care-i faza cu breteaua de la sutien? Cum subliniază asta abilitățile ei în domeniul web?” se întreabă retoric alt utilizator, în vreme ce altul comentează: ”De ce se uită așa la cameră, de parc-ar face dragoste cu ea?”.
Până una, alta, deși cartografiem zilnic progresul spre o lume puțin mai liberă de prejudecăți și mai dispusă să accepte egalitatea de gen, cu tot ce presupune ea, astfel de presupoziții misogine continuă să stea la baza multor judecăți, calcule, impresii. Iar dacă o rețea așa de extinsă ca LinkedIn condiseră că o femeie e prea frumoasă pentru a fi inginer web, ce așteptări ar trebui să mai avem de la companiile mici, cu aer provincial?
Sursa: Daily Mail
Un comentariu
Pingback: Scurtissime (347) | Diverse | Robintel