UPDATE Ştirea că o fată din Siria a fost omorâtă cu pietre pentru că a intrat pe Facebook pare a fi un “hoax”

8

Informaţia iniţială (apărută pe diverse publicaţii): O fată din Siria a fost omorâtă cu pietre pentru că avea un cont pe Facebook. Potrivit India Today, Fatoum Al-Jassem a fost executată de un grup de extremiști islamici după ce a fost condamnată la moarte de un tribunal islamic.

 

siria

 

Tânăra a fost „prinsă” folosind contul de Facebook în Rakka, Siria. Tribunalul religios din Al-Reqqa, aflat sub jurisdicția statului islamic al Irakului și Siriei (ISIS), a decis că a avea un cont pe Facebook denotă un comportament imoral, iar pedeapsa este echivalentă celei pentru adulter.

ISIS este un grup islamic extremist prezent în Irak și Siria, predominant sunit, care a fost activ în războiul civil împotriva președintelui sirian Bashar al-Assad și împotriva foțelor guvernamentale din Irak. Scopul lui este crearea unui stat pan-islamic sub codul moral și religios al islamului.

UPDATE

Publicaţia Skeptical Science susţine că informaţia privind uciderea fetei cu pietre din cauza contului său de Facebook este falsă, ne atrage atenţia un cititor TOTB, căruia îi mulţumim pentru vigilenţă. Informaţia apare masiv, însă, în presa de limbă arabă, dar şi în cea de limbă engleză din India sau chiar în publicaţii occidentale (deocamdată, nu a fost retractată de niciuna dintre acestea). Iată doar câteva exemple:

The Examiner, India Today, Jews News, One India, Dhaka Tribune, The Daily Star

Aici puteţi citi argumentele Skeptical Science pentru care această ştire ar fi una falsă (un “hoax”, cum sunt numite aceste ştiri care devin virale şi sunt foarte dificil de verificat, mai ales în timp scurt).

 

Sursele iniţiale: examiner.com, daily.bhaskar.com 

Foto: imagine din filmul The Stoning of Soraya M.

 

Citiți și:

Poet executat în Iran, după ce a fost etichetat drept “dușmanul lui Dumnezeu”

Poet palestinian, încarcerat pentru “ateism și păr lung”


8 comentarii

 1. Şi mai aveţi dubii cu privire la soarta Siriei daca vor câştiga “rebelii”?
  Păcat că o ţară atât de frumoasă şi de importantă, cu o istorie fantastică, este distrusă. Şi nici măcar pentru o soarta mai bună decât cea prefigurată de regimul al-Assad. Doar pentru spectrul unei terori inutile şi deviante, agitat de fanatici motivaţi (în cele mai multe dintre cazuri) de propriile obsesii, neputinţe şi fetişuri. Va urma lapidarea victimelor violurilor, burqa, şi tot felul de alte “drăgălăşenii” ale “luminaţilor insurgenţi” care nu mai puteau ei trăi din cauza lui al-Assad şi de grija sirienilor.

  • Pai asta e si ideea la articolele de genul acesta. Strangerea cu carul de vizionari, likeuri sau eu mai stiu c,e pe baza unor prezumtii sau false adevaruri si realitati inflorite/modificate.

 2. Cei care au inceput lupta si care luptau pentru un stat mai bun nu mai sunt de mult printre rebeli. Toata miscarea a fost acaparata dupa vreo 2 ani de zile de catre grupari extremiste.

  La inceput au fost unii care au visat spre ceva mai bun, dar acum, cei care lupta impotriva regimului sunt mai rau decat regimul.

 3. @Ştefan, Jo, Lavinia
  Sincer, spre a mea ruşine, nu am mai verificat articolul sursă de data asta. Am presupus ca totb a filtrat informaţia. Dar, citind articole de genul ăsta http://edition.cnn.com/2014/02/17/world/meast/syria-isis-addana/index.html?hpt=wo_c2 ştirea despre fata ucisă de ISIS mi s-a părut foarte credibilă.
  Din păcate faptele de acolo sunt tot atât de cumplite, chiar şi dacă ar trebui să “ne bucurăm” că ştirea asta e falsă.

 4. Sursele indicate la finalul stirii precizeaza faptul ca imaginea este dintr-un film:

  Foto: imagine din filmul The Stoning of Soraya M.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger