O familie săracă a fost dată afară dintr-un muzeu parizian din cauza mirosului

4

Ministrul francez al Culturii, Aurélie Filippetti, a descris drept regretabil un incident petrecut săptămâna trecută într-un celebru muzeu din Paris, de unde o familie nevoiaşă a fost dată afară pentru că “mirosul membrilor săi îi deranja pe alţi vizitatori”.

 

 

Cei trei membri ai familiei (mama, tata şi fiul lor în vârstă de 12 ani) vizitau, sâmbăta trecută, renumitul Musée d’Orsay din Paris (foto), alături de un voluntar care lucra pentru fundaţia caritabilă care organiza vizita (ATD-Quart Monde – o fundaţie care se ocupă cu organizarea unor astfel de evenimente sociale pentru familii sărace, cu situaţie dificilă). Ei vizitaseră mai multe încăperi ale muzeului şi luaseră masa la restaurantul instituţiei, înainte să ajungă în zona dedicată lui Van Gogh. Aici, un paznic le-a cerut să părăsească muzeul, pentru că „alţi vizitatori se plângeau de mirosul emanat de către aceştia”, a spus voluntarul însoţitor, citat de publicaţia franceză Le Figaro. Însoţitorul a refuzat să scoată familia din muzeu, spunând că oamenii sunt îmbrăcaţi decent şi nu deranjează pe nimeni.

Cei patru au mers în camerele mai puţin aglomerate ale muzeului (zona de art nouveau), dar acolo au fost înconjuraţi de patru paznici şi escortaţi afară din instituţie. Voluntarul aflat cu ei nu a făcut scandal, pentru că nu a dorit să adauge încă o pată neagră la „umilirea familiei” în cauză. Întreaga poveste a provocat o dezbatere intensă în Franţa în legătură cu discriminarea săracilor. Ministrul Culturii, Aurélie Filippetti, a calificat incidentul drept „regretabil” şi a cerut conducerii muzeului un raport în legătură cu cele întâmplate. Fundaţia care organizase vizita, ATD-Quart Monde, a înaintat o plângere oficială pe adresa muzeului. „Incidentul demonstrează cum trăiesc oamenii săraci zi de zi. Odată ce sărăcia îşi arată faţa, oamenii sunt trataţi diferit. Femeilor care miros foarte puternic a parfum nu le cerem să plece”, a declarat Typhaine Cornacchiari, purtătoare de cuvânt a organizaţiei.

 

Sursa şi mai multe detalii: Irish Times

 


4 comentarii

  1. Cred ca este o mica diferenta intre o femeie care miroase puternic a parfum (uneori deranjant) si un miros de nespalat. Nu cred ca oricit de saraci ar fi fost membrii familiei respective, daca este real motivul, nu puteau sa se spele inainte de a mergen in vizita.

    • aparent esti atat de ignorant “adib” incat nici macar nu iti poti imagina situatia lor, iti dau un indiciu totusi, mare parte din intretinerea pe care o platesti este apa, acum regandeste situatia lor

  2. Stirea e de undeva de la sfarsitul lunii ianuarie, nu saptamana trecuta. Cat despre copilul care mirosea foarte puternic, s-ar fi zis ca a facut pe el si a stat asa cateva ore prin muzeu.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger