O familie din Marea Britanie a strâns o singură pungă de deşeuri în tot anul trecut

6

O familie din Marea Britanie a reuşit să-şi reducă deşeurile produse atât de mult încât a strâns doar o pungă de gunoaie anul trecut, informează Earth Telegraph.

Familia Strauss reciclează aproape orice, îşi cultivă alimentele din bucătărie, face compost din resturi şi cumpără direct de la producătorii locali pentru a evita ambalajul. Astfel că Rachelle, soţul ei, Richard, şi fiica lor, Verona, de nouă ani, au umplut un singur container de gunoi în 2009, iar anul trecut o singură pungă cu jucării stricate, lame de ras şi markere.

“Încercăm să mergem la pieţe ale producătorilor locali care nu folosesc ambalaj, iar când mergem la măcelărie ne luăm recipiente de acasă”, spune Rachelle.

Anul trecut, cei trei au colectat 3.000 de ambalaje într-o lună pentru a dovedi că supermarketurile ar trebui să facă centre de reciclare pentru pachete. Acestea au fost trimise în Filipine, igienizate şi transformate în genţi şi cutii pentru pixuri.

“Totul a început când urmăream un program tv despre contaminarea cu plastic a vieţii marine”, spune doamna Strauss. “Când am început povestea asta ne simţeam ca atunci când mergi la sală, dar acum a devenit rutină, este uşor şi nu ne costă mai mult”, mai spune ea.

Pe lângă folosirea pungilor proprii la cumpărături şi achiziţionarea de produse locale, neimpachetate, ea face singură pâinea şi biscuiţii acasă şi cultivă cartofi, morcovi, varză, salată, dovlecei, fasole şi roşii în grădină.

Rachelle mai spune că are grijă să nu cumpere mai mult decât are nevoie şi nu aruncă resturile – acestea devin compost, sau le refoloseşte. “Resturile de la masa de duminică devin supă şi dacă adaug ouă la orezul, fasolea şi tonul rămase pot face o mâncare gustoasă”, spune ea. Fructele devin cremă de fructe, alte resturi devin mâncare pentru păsări.

Rachelle, de 38 de ani, Richard, de 53 de ani, şi Verona au început să recicleze în martie 2008, prin reducerea consumului de plastic.

În timp au deprins şi alte obiceiuri eco – folosesc sobă de lemne pentru încălzirea casei, luminile sunt alimentate parţial cu energie solară şi folosesc numai baterii reîncărcabile. Mobila veche merge la Freecycle, un site care redistribuie produse la oameni care au nevoie de ele.

“Dacă fiecare ar mai face câţiva paşi spre reciclare s-ar simţi o diferenţă uriaşă global”, spune Rachelle, care sfătuieşte că primul pas este să nu mai folosim pungi de plastic la supermarket.

“Nu trebuie să cumperi ceva pentru că este o ofertă bună sau pentru că arată bine, ci trebuie să te gândeşti serios dacă ai nevoie de el şi cum o să îl arunci când nu o să-ţi mai trebuiască”, exemplifică ea.

Familia Strauss are un site în care detaliază modalităţile inedite în care reciclează lucrurile de care nu mai au nevoie. “Când am început asta mi-am promis că nu mai iau o pungă de plastic din supermarket şi m-am ţinut de cuvânt”, spune Richard.

Foto: Flickr / Mark F. Levisay

Citiţi şi:

Brazii de Craciun reciclaţi în Paris dau naştere unor pomi noi

VIDEO “Gunoiul înseamna bani”, ne transmit micii rapperi kenyeni

20 de modalităţi pentru a evita consumul de plastic

Tags:6 comentarii

  1. Un exemplu care trebuie urmat .Numai ca in Romania ,risipa care se face, de mai bine de 20 de ani, ar putea fi redusa numai prin constringere.

  2. Pingback: Laptele nostru cel de toate zilele » Think Outside the Box

  3. Pingback: Oamenii de știință au dezvoltat un indicator din plastic care îi avertizează pe consumatori când expiră produsele » Think Outside the Box

  4. Pingback: Kenya a interzis pungile de plastic » Think Outside the Box

  5. Pingback: Reciclarea, arma secretă a supereroilor Omuleţii Verzi » Think Outside the Box

  6. ma numesc florin mihai, am 15ani sunt din busteni, si vin cu o mare rugaminte la dumneavoastra. vin sarbatorile de paste, iar noi nu avem ce pune pe masa . tata nu lucreaza doar mama, si lucreaza la matura pe strada in frig si ger pentru 500 de lei pe luna.tata este operat la picior.din banii acestia mama trebuie sa plateasca datoriile la magazin , datoriile la oameni care ne mai dau bani imprumut, si noi numai ramanem cu nimic.va cer ajutorul ca sa ne ajutati si pe noi cu ce puteti ca sa punem cate ceva de sarbatori pe masa. va trimit acest mesaj de la calculatorul unui vecin care ne mai ajuta si dansul din cand in cand.va rugam din tot sufletul sa ne ajutati cu ce puteti ca sa ne facem si noi sarbatorile de paste ca orice om.Am vrea si noi ca orice om sa avem si noi un cozonac si un ou rosu. dar daca nu avem nu putem face nimic. Dintr-un singur salariu, adus de mama, nu ne putem permite absolut nimic, pentru ca avem datorii la magazine care ne dau pe datorie, si trebuie sa dam inapoi si banii celor ce ne mai ajuta din cand in cand.si noi numai ramanem cu nimic ca sa ne punem pe masa de paste.Va rugam din tot sufletul, daca puteti sa ne ajutati si pe noi cu ce puteti, ca sa ne putem face si noi aceasta mare sarbatoare cum trebuie, cum si-o fac toti oameni. numai cu ajutorul dumneavoastra putem fi si noi mai fericiti de paste. daca vreti sa ne ajutati, va las numarul meu de telefon, si daca vrei sa ne ajutati, ma puteti suna 0723022632. va multumesc si cred ca aceasta scrisoare, nu o veti arunca.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger