O elevă de 16 ani din Turcia transformă bananele în plastic

0

Elif Bilgin, o adolescentă de 16 ani din Istanbul, a petrecut doi ani perfecționând o metodă de fabricare a bioplasticului din coji de banană aruncate la gunoi, aflăm de pe Raw Story. Produsul ei se vrea un înlocuitor pentru plasticele convenționale, care au la bază petrolul, și ar putea fi folosit la izolarea cablurilor electrice.

Săptămâna trecută, publicația Scientific American a desmnat-o pe eleva din Turcia câștigătoare a premiului de 50.000 de dolari Science in Action. Fata se numără și printre finaliștii Târgului de Știință Google, care va avea loc în septembrie, în California. În cercetarea ei, Elif Bilgin a stabilit că dacă amidonul și celuloza din deșeuri alimentare precum cojile de mango pot fi folosite la fabricarea bioplasticelor, atunci și cojile de banană pot îndeplini aceeași funcție. Potrivit Scientific American, fata a obținut produsul final după 10 încercări eșuate cu plastice care nu erau îndeajuns de rezistente sau se degradau rapid.

Bilgin speră ca bioplasticele să înlocuiască o parte din plasticele pe bază de petrol folosite astăzi la izolarea cablurilor electrice și la fabricarea protezelor cosmetice. Pe lângă bioplastic, s-a mai observat că cojile de banană pot fi folosite pentru purificarea apei contaminate cu metale grele precum cupru și fier. Cojile de banană sunt bogate în molecule încărcate negativ, așa că atrag poluanții metalici, grei și încărcați pozitiv, din apă. La fiecare tratament cu praf din coji de banană, apa a fost decontaminată în proporție de circa 65%.

Foto: Flickr/butler.corey


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger