O eco-staţiune din Costa Rica transformă fecalele provenite de la porci în energie verde

1

Probabil nimeni nu asociază, în mod normal, fecalele provenite de la porci cu energia curată. Dar staţiunea ecologică Lapa Rios Eco-Lodge din Costa Rica demonstrează că acest tip de deşeuri poate fi folosit în mod inteligent, în sprijinul dezvoltării durabile şi conservării mediului înconjurător.

 

 

Staţiunea (în foto: văzută de sus) se află în rezervaţia privată Lapa Rios, administrată de Nature Conservancy şi Cederena, organism înfiinţat de fondatorii rezervaţiei, John şi Karen Lewis. De la înfiinţare, scopul acestui spaţiu a fost de a proteja şi promova dezvoltarea durabilă. Astfel, în interiorul staţiunii se află numai construcţii verzi, a căror ridicare a fost realizată în aşa fel încât să fie conservate vegetaţia şi viaţa sălbatică ale locului, iar materialele folosite au fost regenerabile. Staţiunea foloseşte energie solară pentru a obţine curent electric. Pentru lucrările de construcţie, instalare a panourilor solare ş.a., au fost angajaţi localnici.

În staţiune se reciclează toate deşeurile produse şi necesităţile energetice ale bucătăriei staţiunii sunt acoperite exclusiv de energie obţinută prin folosirea fecalelor provenite de la porci (biogaz). Turiştii cazaţi aici pot face un tur al tuturor facilităţilor verzi ale staţiunii – pot vedea inclusiv cum se transformă fecalele porcilor în biogaz menit să alimenteze bucătăria care le prepară hrana. Peste 80% din deşeurile generate de bucătărie sunt, la rândul lor, reciclate: fie în compost, fie devenind hrană pentru ferma de porci a staţiunii.

Staţiunea este un spaţiu al liniştii şi relaxării, ascunsă între păduri, cu servicii similare hotelurilor de cinci stele. Totodată, aici există o şcoală primară pentru copiii comunităţii locale. Dezvoltarea ecoturismului este un pilon de bază în politica statului Costa Rica, celebru şi pentru alte decizii benefice mediului şi societăţii: a închis grădinile zoologice şi a eliberat animalele captive, a renunţat la armată şi a mărit bugetul educaţiei, a interzis vânătoarea.

 

Mai multe imagini cu această eco-staţiune puteţi găsi pe pagina sa de Facebook.

 

Sursa: Inhabitat, Lapas Rios Resort

Foto: Lapa Rios Facebook page

 

Puteţi citi şi:

Costa Rica va închide grădinile zoologice şi va elibera animalele din captivitate

Costa Rica interzice vânătoarea

Decizii eco-friendly luate de compania Disney şi statul Costa Rica


Un comentariu

  1. sunteti total pe dinafara subiectului.
    in Romania anilor ’70 – ’80 aceste tehnologii se foloseau pe langa marile complexe agro-zootehnice.
    documentati-va!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger