Cercetătorii de la MIT propun un nou model de panouri solare: este vorba de un sistem hibrid solar – termoelectric, care ar avea un mare avantaj asupra celulelor solare convenționale sau sistemelor solar – termale, în special în cazul utilizării în gospodării individuale. Avantajul ar consta în capacitatea de a produce, simultan, căldură și electricitate.
Într-un sistem clasic de tip parabolic, precum cel din fotografie, o oglindă curbată reflectă lumina solară într-un dispozitiv tubular, plin cu lichid, iar apa fierbinte rezultată aici este utilizată fie pentru a învârti o turbină care să producă energie, fie pentru producerea de căldură în scopuri industriale sau pentru încălzirea unor spații. O echipă de cercetători de la MIT, formată din profesorul Evelyn Wang și asistentul său, Nenad Miljkovic, lucrează la un sistem hibrid care să permită realizarea ambelor scopuri (căldură și electricitate) în același timp. Acest lucru înseamnă modificarea dispozitivului tubular prin introducerea unor alte tuburi concentrice în el.
Astfel, primul tub din interiorul tubului va conține material termoelectric, care va profita de diferența de temperatură pentru a produce energie. Acest sistem termoelectric ar urma să fie eficient doar la nivelul gospodăriilor individuale, nu la nivel industrial, în ceea ce privește producerea de curent (practic, atât cât să acopere nevoile energetice ale unei case). În schimb, casele au nevoie de mai multă căldură decât energie electrică, astfel că designul propus de MIT ar urma să ofere exact acest lucru: ar produce căldură utilizând un tub și mai îngust, plasat în centrul tubului mare, care se va baza pe termosifon (dispozitiv care separă căldura de partea mai rece a unui sistem termoelectric).
Căldura astfel obținută și transportată prin termosifon ar putea fi utilizată pentru încălzirea apei, a camerelor sau pentru alte procese domestice. Deocamdată, spun cei doi cercetători, propunerea este o abordare nouă asupra conversiei energiei solare, deși există întrebări ridicate de o astfel de tehnologie hibridă cărora se străduiesc să le răspundă. Analiști ai studiului lor spun că, în cazul fiecărei idei neconvenționale, așa se întâmplă de fiecare dată: există un stagiu de început, care poate promite dezvoltări de anvergură sau poate sfârși în prea multe probleme tehnice. Însă, per ansamblu, cercetarea celor doi a fost apreciată ca un ”început pozitiv”, realizat de o echipă extrem de capabilă.
Sursa și foto: MatternetWork / Earth Techling