O criză majoră de apă ar putea lovi planeta în mai puţin de trei decenii

1

Un raport recent avertizează că, în mai puţin de trei decenii, SUA, dar şi alte părţi ale planetei, ar putea fi lovite din plin de o criză de apă majoră, dacă nu facem schimbări în modul de generare a energiei, scrie Al Jazeera.

 

 

Odată cu creşterea demografică cresc şi consumul de apă şi folosirea acestei resurse pentru energie sau alte necesităţi. În SUA, 41% din apa potabilă este folosită, în prezent, pentru a genera energie. Dacă statele americane nu vor folosi mai mult alte resurse, precum energia solară sau eoliană, până în anul 2030 nevoia de apă ar putea depăşi resursele existente, ceea ce ar genera, fără îndoială, începutul unei crize de apă a planetei. Acestea sunt concluziile unui studiu al CNA Corporation, care susţine că, în ultimul secol, nevoia de apă a crescut de şase ori, iar populaţia numai de trei ori. Dacă această tendinţă se menţine, vom atinge un prag insurmontabil de 40% diferenţă între nevoi şi resurse. Iar când cererea depăşeşe posibilităţile resurselor, cresc preţurile, în mod normal – însă, când vine vorba de apă, lucrurile nu decurg ca în cazul bunurilor din comerţ.

Deşi o parte semnificativă din apa folosită în producerea de energie se întoarce în natură, există şi pierderi în acest proces. Cum cererea de apă, la nivelul populaţiei, creşte constant, este destul de clar că apa va deveni un bun extrem de preţios, pe care nu ne vom mai putea permite să îl irosim în industria energetică. Studiul citat, care transmite aceste avertismente, s-a concentrat pe situaţia din Texas şi SUA, în general, din cauza creşterii demografice de aici şi a existenţei unei varietăţi de resurse energetice. Datele au arătat că folosirea energiei eoliene a menţinut statul Texas în viaţă în timpul secetei din anul 2011; în lipsa acestei resurse, statul s-ar fi confruntat cu lipsa curentului electric pe perioada verii. Exemplul acesta este folosit de cercetătorii autori ai studiului pentru a arăta că există soluţii şi că încă nu este prea târziu (pentru SUA sau restul lumii) pentru trecerea pe energii curate, regenerabile, înainte ca omenirea să fie lovită de criza de apă.

 

Sursa: Al Jazeera

Foto: IH

 

Puteţi citi şi:

Un râu din China a devenit roşu, peste noapte

Studiu: Schimbările climatice ar putea creşte radiaţiile şi furtunile de ultraviolete

Modificările climatice scot la iveală păduri înghiţite de ape acum mii de ani

Ce îi îngrijorează cel mai mult pe cercetătorii care studiază viitorul

Studiu: Schimbarea climatică va duce la foamete şi conflicte civile

Cum afectează încălzirea globală România şi ce nu fac autorităţile

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger