Navetiştii dintr-un tren din San Francisco, SUA, nu au observat o crimă care s-a petrecut chiar lângă ei pentru că erau prea absorbiţi de dispozitivile mobile personale. Potrivit poliţiei, un bărbat a fluturat de mai multe ori un pistol de calibru 45, pe culoarul trenului, înconjurat de zeci de persoane, dar niciuna dintre acestea nu şi-a ridicat privirea din telefoanele mobile şi tabletele la care priveau. Bărbatul a ucis, în cele din urmă, un student care cobora din tren şi abia la sunetul împuşcăturii cei din jur au reacţionat.
Întreaga scenă a fost înregistrată de camerele de luat vederi din tren. Crima a fost catalogată ca fiind „la întâmplare”, din moment ce bărbatul înarmat s-a jucat cu arma înainte de a trage şi a ales ţinta din mulţime. Însă, spune poliţia, crima ar fi putut fi prevenită dacă oamenii din tren şi-ar fi ridicat măcar pentru câteva clipe ochii de pe ecranele dispozitivelor mobile de care erau atât de absorbiţi. „Pistolul se vedea foarte bine, cel care a tras nu şi-a ascuns mişcările şi nici arma. Aceşti oameni se aflau lângă el, lângă trăgător şi nimeni nu a văzut nimic. Erau atât de preocupaţi de a scrie mesaje, a citi sau ce mai făceau acolo. Nu erau deloc conştienţi de ceea ce se petrecea în jurul lor”, a declarat procurorul George Gascón.
Bărbatul cu pistolul a făcut mai multe mişcări (inclusiv şi-a şters nasul) cu arma în mână, la vedere, dar cei din jur nu au reacţionat până la momentul împuşcăturii. Studentul ucis a fost împuşcat din spate. Poliţia crede că trăgătorul căuta să omoare pe cineva, pe oricine, iar indiferenţa pasagerilor din tren i-a fost de ajutor. „Ceea ce s-a întâmplat în acel tren ridică serioase întrebări pentru era noastră digitală. Pe măsură ce ecranele strălucitoare domină tot mai mult spaţiul public, oamenii devin tot mai neatenţi la ceea ce se întâmplă în jurul lor, mai nepăsători”, consideră Gascón. „Mai demult, când erai într-un loc public, se presupunea că toată lumea de acolo era în acel loc cu tine. Dar ce se întâmplă cu locurile publice când toată lumea vorbeşte la telefonul mobil? Fiecare este în altă parte. Cineva ridică un pistol, îl ţine la vedere şi nimeni nu observă”, explică profesorul Jack Nasar de la Universitatea din Ohio.
Nasar studiază de mai bine de zece ani pericolele pe care le implică distragerea atenţiei de către dispozitivele mobile. În 2008, în cadrul unui studiu, echipa lui a pus pe trotuare semne precum „Unsafe” (nesigur) sau vomă falsă şi a remarcat că persoanele care treceau pe acolo vorbind la telefoanele mobile nu observau sau abia dacă observau semnele ori voma. Poliţia susţine că şi furturile de dispozitive mobile au devenit tot mai dese nu doar pentru valoarea gadget-urilor, cât mai ales pentru că victimele (posesorii) sunt prea preocupate de acestea. „De cele mai multe ori, când întrebăm o persoană al cărei telefon a fost furat cum arăta cel care i l-a luat, din ce direcţie a venit, ce haine purta, aceasta nu ştie să ne spună absolut nimic”, spune Greg Suhr, şeful poliţiei din San Francisco.
Mai multe detalii despre acest caz puteţi citi aici.
3 comentarii
Pingback: O crimă neobservată, pentru că martorii erau prea absorbiţi de telefoanele mobile | Familia Ortodoxa
Pingback: Technophobia - Alex Doppelgänger's "Because I can"
Pingback: Viitorul suna bine… | www.weinvent.ro