O confederaţie de triburi a adoptat o nouă monedă digitală drept monedă naţională

0

Şapte triburi nord-americane Sioux au adoptat MazaCoin, o monedă digitală similară Bitcoin-ului, drept monedă naţională oficială. Aşa-numita Naţiune Oglala Lakota, căreia i-au aparţinut figuri celebre precum Taurul-Aşezat, şef de trib care a condus rezistenţa împotriva politicilor Statelor Unite în secolul al XIX-lea, sau Calul-Nebun, liderul tribal care i-a învins pe americani în timpul Bătăliei de la Little Bighorn, speră ca această nouă monedă să ajute la combaterea sărăciei.

 

 

Creatorul Bitcoin Payu Harris spune că intenţionează să profite de urma semi-autonomiei anumitor triburi nord-americane, pentru a oferi alternative mai îndrăzneţe dolarului. “Cred că aceste cripto-monede ar putea fi noul bizon. Odată, bizonul asigura supravieţuirea. Era folosit pentru hrană, pentru haine şi multe altele. El era, de fapt, economia noastră. Cred că MazaCoin ar putea servi aceluiaşi scop,” a declarat Harris, citat de The Independent.

MazaCoin este o monedă derivată din ZetaCoin, o cripto-monedă open source bazată pe protocolul Bitcoin, dar, spre deosebire de aceasta din urmă, poate avea caracter inflaţionist. Oglala Lakota a precomandat deja 2,5 milioane de noi monede virtuale, care să servească drept rezervă naţională, şi a stabilit un Fond Tribal în valoare de 25 de milioane de MazaCoin, bani ce vor fi folosiţi pentru membrii triburilor şi pentru a finanţa afaceri locale.

Protocolul Bitcoin permite producerea a numai 21 de milioane de monede – momentan, există în circulaţie 12 milioane -, însă confederaţia de triburi estimează că în primii cinci ani va avea nevoie de câte 2,4 milioane MazaCoin, iar apoi, anual, de câte un milion de monede. MazaCoin poate fi produsă mult mai uşor decât Bitcoin, necesitând mai puţină putere de calcul şi fiind, astfel, şi mai sustenabilă.

Primele 500 de monede create săptămâna trecută au fost dedicate “Marelui Spirit al prosperităţii şi bunăstării Naţiunii Oglala Lakota”, iar pe site-ul oficial MazaCoin se arată că autorităţile îşi propun să asigure noii monede o durată de viaţă de cel puţin un secol. “Vreau să-i educ pe oamenii mei şi să le arăt că acesta este viitorul finanţelor. Hai să facem astfel încât restul lumii să fie nevoit să ţină pasul cu noi. Hai să fim lideri şi să reconstruim economia în termenii noştri,” a mai arătat Payu Harris, activist de origine amerindiană, cel care a şi propus, de altfel renunţarea la dolar în favoarea monedei digitale. Harris, care a fost contactat de către FBI, pentru a i se reaminti că aceste cripto-monede nu sunt monede legale aflate în circulaţie în Statele Unite, a precizat că nu are de gând să ceară permisiunea autorităţilor de a schimba regulile în teritoriile care beneficiază de o oarecare autonomie.

Sursa: The Independent

 

Puteţi citi şi:

Bitcoin: Moneda virtuală şi transferurile bancare fără bănci

S-a deschis primul ATM din lume care schimbă bitcoin în dolari

Prima vânzare de casă în monede virtuale


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger