O comunitate din Atena și-a creat propriul Internet care apără valorile democratice de 11 ani

0

Pentru a scăpa de companiile de telecomunicații pe care nu te poți baza întotdeauna și care mai au și prețuri ridicate, o comunitate din Atena și-a creat propriul Internet dintr-o rețea de antene wireless de pe acoperișuri.

 

antene

 

Athens Wireless Metropolitan Network (AWMN) a fost creată în 2002 și are, acum, peste 1.000 de membri. Viteza cu care se transmit datele prin această rețea este de 30 de ori mai mare decât prin Internetul furnizat de companiile de telecomunicații.

Comunitatea a devenit atât de populară în Atena încât și-a creat propriul serviciu de tip Craiglist, dar și bloguri și motor intern de căutare. “E ca un total alt web”, spune utilizatorul Joseph Bonicioli. “Este rețeaua noastră, dar și locul nostru de joacă”, a adăugat.

Rețeaua a apărut ca reacție la serviciile proaste furnizate de companiile de telecomunicații din Atena. În ultimii ani, însă, comunitatea și-a dovedit un alt rol – de a conserva valorile democratice pe Internet.

Pe măsură ce Internetul a devenit o prezență nelipsită din viața de zi cu zi, guvernele din toată lumea au încercat să-l controleze. În 2011, spre exemplu, când fostul președinte egiptean Hosni Mubarak a aflat că protestele se organizau pe Facebook, a ordonat ca platforma să nu mai poată fi accesată. În același an, autoritățile din San Francisco au oprit temporar serviciul de telefonie mobilă pentru a opri un protest.

Dar, când ai propria rețea, nimeni nu o poate închide, spune Bonicioli. Aceste rețele alternative sunt folosite și pentru a accesa Internetul în locuri unde companiile tradiționale nu pot sau nu vor să ajungă. O astfel de rețea a fost construită și în cartierul Red Hook din Brooklyn după ce uraganul Sandy a oprit accesul locuitorilor la serviciile provider-ilor de Internet.

Rețelele alternative sunt cu atât mai relevante în contextual actual cu cât apar tot mai multe informații despre programele de supraveghere. Guvernele au acces la comunicațiile de pe Internet cu complicitatea companiilor furnizoare.

Sursa: dailydot.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger