O companie texană oferă gratuit electricitate, pe timpul nopţii

0

Mii de consumatori de energie din Dallas, abonaţi ai companiei TXU Energy, pot beneficia gratuit de electricitatea consumată între orele nouă seara şi şase dimineaţa. Pentru electricitatea consumată în timpul zilei, preţul rămâne în picioare (ba chiar este puţin peste medie). Un detaliu important: este vorba de electricitate generată de puterea vântului.

În statul american Texas, vânturile sunt destul de puternice pe timpul nopţii, aşa că se înregistrează un surplus de energie eoliană în sistemul de turbine al statului. Astfel, energia devine extrem de ieftină – şi vine şi în cantitate mare. Tocmai pentru că există din plin şi pentru că este atât de ieftină, compania în cauză, TXU, a decis să o ofere gratuit, pe timpul nopţii, pentru consumatorii săi din Dallas. În prezent, energia eoliană reprezintă 10% din energia întregului stat – cea mai mare proporţie la nivelul SUA, unde energiile regenerabile încă nu se bucură de acelaşi avânt precum în Europa – în special în statele nordice.

De asemenea, statul Texas are propria reţea energetică, neconectată cu cele ale altor state, adică energia produsă în Texas este, totodată, consumată în Texas. Pentru TXU, oferta de electricitate gratuită după ora nouă seara aduce avantaje, pe termen lung, pentru că supraîncărcarea reţelei cu energie ar însemna costuri mult mai mari de întreţinere şi operare pentru companie. Aşa, dacă energia este folosită, sistemul funcţionează fără probleme. Campania de energie gratuită a fost promovată intens de către companie prin mesaje publicitare şi cu ajutorul reţelelor de socializare, tocmai pentru a încuraja consumatorii să profite de ofertă.

Mai multe detalii: The New York Times

Sursa: Inhabitat


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger