O companie americană a crescut cu 5000% prețul unui medicament larg folosit în SUA

0

Specialiștii în boli infecțioase de peste ocean au început să protesteze după ce prețul unui medicament vechi de 62 de ani, folosit ca tratament standard pentru o boală parazitară care amenință cu moartea, precum și pentru HIV, a crescut peste noapte cu 5.000%. Medicamentul, numit Daraprim, a fost cumpărat în august, cu 55 de milioane de dolari, de Turing Pharmaceuticals, o companie proaspăt înființată de Martin Shkreli, fost director al unui fond de investiții. Turing a crescut imediat prețul unei tablete de la 13,5 la 750 de dolari, pe motiv că acesta este cel corect. După ce și-a atras de partea lui critica unei întregi națiuni, Shkreli a postat mai întâi niște versuri din Eminem, apoi a anunțat că va urma să scadă prețul medicamentului.

Daraprim este folosit în principal pentru tratarea toxoplasmozei, o boală parazitară gravă, dar și de oamenii cu sisteme imunitare compromise, cum ar fi bolnavii de HIV sau cei de cancer. Parazitul Toxoplasma gondii infectează între 30 și 50% din populația globală, putând fi fatal pentru oamenii cu sisteme imunitare scăzute. El poate fi transmis de femeile însărcinate și nou-născuților, cauzându-le acestora orbire sau dizabilități mentale. În SUA, costurile anuale ale unui tratament cu Daraprim la prețul de 750 de dolari tableta ar fi urmat să se ridice la 634.500 de dolari pentru pacienții de peste 60 de kilograme.

După ce l-a scumpit de 55 de ori, Martin Shkreli, în vârstă de 32 de ani, a spus că medicamentul era atât de puțin folosit, că impactul asupra sistemului de sănătate va fi fost minuscul și că Turing Pharmaceuticals va folosi profiturile de pe urma scumpirii pentru a dezvolta tratamente mai bune pentru toxoplasmoză, cu efecte secundare mai puține. El a mai spus că mulți dintre pacienți folosesc medicamentul pentru mai puțin de un an și că prețul de 750 de dolari este în ton cu cel al remediilor pentru alte afecțiuni rare, deși a recunoscut că prețul de fabricare al unei pastile este de mai puțin de 1 dolar.

Societatea pentru Boli Infecțioase din America și Asociația pentru Medicamente anti-Hiv au trimis împreună o scrisoare companiei Tuning, în care au subliniat că sporirea prețului este „nejustificată pentru populația de pacienți vulnerabili din punct de vedere medical” și „nesustenabilă pentru sistemul medical”. Mișcarea lui Shkreli a fost criticată inclusiv de Hillary Clinton, care a promis un plan de reducere a prețului, iar patronul micii companii farmaceutice proaspăt înființate s-a ales cu un val masiv de critici în mediul online, la care a răspuns pe Twitter cu versuri din Eminem: „Se pare că media arată imediat cu degetul spre mine. Așa că le arăt și eu degetul, dar nu arătătorul sau degetul mic”.

În cele din urmă, însă, potrivit NBC, Shkreli a anunțat ieri că va micșora prețul medicamentului din cauza indignării publice pe care a stârnit-o, noul preț urmând să fie anunțat în câteva săptămâni. Nu este prima dată când numele lui stârnește controversă. Aflați mai multe detalii aici.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger