O clădire din Sydney îşi va recicla hârtia în energie

1

Clădirile de birouri sunt renumite pentru risipa de hârtie pe care angajaţii de aici o fac; dar, în cazul clădirii regândite de biroul de arhitectură Francis-Jones Morehen Thorp, acest lucru nu se va mai întâmpla, scrie site-ul Inhabitat.

 

 

Clădirea, ridicată în oraşul Sydney (Australia), cuprinde mai multe spaţii (de birouri, comerciale, pentru magazine); va fi o clădire “verde” din punct de vedere al energiei, datorită tehnologiei de ultimă oră folosite, care va permite convertirea hârtiei ce se aruncă, în mod normal, într-un tip de combustibil gazos, care va genera electricitate. Astfel, clădirea este neutră din punct de vedere al amprentei de carbon. Clădirea originală a funcţionat ca hostel pentru femei în ultimii 60 de ani şi se află în centrul oraşului; biroul de arhitectură a fost angajat să dezvolte o zonă mai largă, în jurul clădirii, care să o includă şi pe aceasta.

Din cauza amplasamentului clădirii, care aproape că nu vede lumina soarelui, arhitecţii au recurs, în loc de energie solară, la un tip tehnologie de gazificare a biomasei, care creează energie regenerabilă chiar în clădire. În acest fel, hârtia aruncată de angajaţi va fi tăiată şi compresată pentru a forma brichete de hârtie, folosite în staţia de gazificare. Astfel de staţii folosesc, în mod normal, aşchii de lemn sau bucăţi de rumeguş comprimat. Potrivit arhitecţilor care au regândit sistemul energetic al clădirii, este pentru prima oară când acest tip de tehnologie  va fi folosită, la scară largă, pentru o clădire comercială.

Mai multe detalii despre alte sisteme eco ale clădirii puteţi găsi pe: Francis-Jones Morehen Thorp

 

Sursa şi foto: Inhabitat

 

Puteţi citi şi:

Invenţie: buretele de grafit care transformă energia solară în abur

Casa solară cu pereţi din membrană de fibră de sticlă

Energie mobilă: generatorul solar care merge unde este nevoie de el

O soluţie pentru energie solară accesibilă maselor: celule solare pictate

Japonia vrea să construiască o fermă solară în spaţiul cosmic

Primul parc solar din Pakistan se numără printre cele mai mari din lume

Un student a construit din componente reciclate maşina viitorului din Nigeria, alimentată de soare şi vânt

Grădiniţa verde care îi învaţă pe copii să îşi cultive singuri hrana

Olanda a dat în folosinţă primele drumuri care strălucesc în întuneric

Panouri solare pe corturile tradiţionale ale nomazilor din Mongolia

 


Un comentariu

  1. Asta nu e reciclare. Daca ar fi reciclare, din hartie ar iesi tot hartie. Este o valorificare energetica (adica ardere cu recuperare de energie temica). Similar, si lemnele s-ar putea recicla … in soba :)).

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger