O cincime din plantele lumii sunt amenintate cu disparitia

1

O echipa internationala de oameni de stiinta a analizat aproape 4.000 de specii de plante si a concluzionat ca 22% dintre ele ar trebui clasificate ca fiind amenintate cu disparitia, procent estimat si in cazul mamiferelor. Despre alte 33% dintre speciile examinate se stie prea putin pentru a putea fi evaluate. Botanistii sunt ingrijorati ca unele specii dispar inainte sa apuce sa le studieze si ca 80% din caloriile consumate de oameni provin de la doar 12 specii de plante.

Numarul total al speciilor de plante este estimat la 380.000, iar multe dintre ele sunt victimele pierderii habitatului, fenomen cauzat in mare parte de despaduririle favorabile agriculturii, scrie BBC News. Speciile din padurile tropicale sunt catalogate cu cel mai mare grad de risc. Un studiu al cercetatorilor de la Gradina Botanica Regala din Kew, de langa Londra, Muzeul National de Istorie din Marea Britanie si Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii a incercat sa ofere cele mai precise estimari de pana acum privind riscurile la care sunt supuse plantele lumii, analizand circa 4.000 de specii diferite.

Studiile anterioare s-au axat pe speciile cele mai amenintate din anumite regiuni ale globului. Cel recent a analizat specii din fiecare din cele cinci grupuri principale de plante, iar autorii cercetarii sustin ca rezultatele lor sunt mai credibile decat cele anterioare si ar trebui considerate drept baza de pornire pentru pierderile vegetale viitoare. Raportul lor vine inaintea conferintei ONU pe biodiversitate, ce va avea loc luna viitoare si in cadrul careia ministrii vor incerca sa raspunda la intrebarea de ce tintele de conservare continua sa fie ratate.

Cercetarea recenta a analizat specii-cheie de plante, printre care muschi, ferigi, orhidee sau legume precum mazare si fasole. Teama botanistilor este ca speciile dispar de pe fata pamantului inainte sa ajunga sa le examineze, ceea ce inseamna o potentiala pierdere de proprietati medicale pretioase. Ei spun ca 22% din cele 4.000 de specii studiate ar trebui sa fie clasificate ca fiind amenintate cu extinctia.

Foto: Reuters

Remediile pe baza de plante sunt singurele care tin in picioare sistemul de santatate din cele mai sarace tari ale lumii si s-au dovedit fundamentale in combaterea unor boli precum malaria sau leucemia. Congelarea mostrelor si depozitarea testuturilor vegetale sunt considerate acum metode-cheie de conservare a plantelor.

O alta sursa de ingrijorare este faptul ca oamenii au devenit dependenti de o gama restransa de plante, cu o baza genetica limitata. Noul raport estimeaza ca 80% dintre caloriile consumate la nivel mondial provind de la doar 12 specii diferite de plante. Aceasta observatie indeamna intensificarea muncii din cadrul Millenium Seed Bank, Marea Britanie, care a adunat pana acum circa 1,8 miliarde de seminte din intreaga lume.

Mostrele de acolo sunt clasificate si inmagazinate in camere frigorifice subterane ca masura de siguranta in fata viitoarelor pierderi de plante. Colectia include seminte de la plante considerate deja extincte, printre care o specie de arbore din Pakistan si una de orhidee din Ecuador. O alta posibila victima este o specie de maslin de pe insula Sfanta Elena, din Atlanticul de Sud. Singurele urme ale existentei sale sunt cateva ramasite uscate de frunze si o mica mostra de ADN pusa la congelat intr-un tub de plastic.

Foto main: Specimene de plante de la Gradina Botanica din Kew/Reuters

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: Impactul uman asupra raurilor lumii ameninta 5 miliarde de oameni » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger