Un studiu realizat de cercetătorii de la Imperial College London și publicat în jurnalul ştiinţific Lancet preconizează că în jur de o cincime din adulţii lumii vor fi obezi până în 2025, iar asta ar putea avea consecinţe dezastruoase asupra sănătăţii lor, scrie The Guardian. Cercetarea, care a adunat date din 186 de ţări, arată că numărul persoanelor obeze a crescut, la nivel global, de la 105 milioane în 1975, la 641 de milioane în 2014 şi susţine că nu există nicio şansă ca omenirea să stopeze creșterea ratei obezității până în 2025, obiectiv fixat de ONU.
Procentul bărbaţilor care suferă de obezitate a crescut mai bine de trei ori în perioada 1975-2014, de la 3,2% la 10,8%, creşterea fiind de peste două ori mai mare în rândul femeilor, de la 6,4% la 14,9%. “În ultimii 40 de ani, ne-am schimbat dintr-o lume în care numărul persoanelor subponderale era dublu față de cel al persoanelor obeze, într-una în care există mai mulți oameni obezi decât subponderali”, a spus pentru The Guardian profesorul Majid Ezzati, autorul principal al cercetării. “Dacă tendinţa actuală continuă, nu doar că omenirea nu va atinge obiectivul privind stoparea creşterii ratei obezităţii faţă de nivelurile din 2010 până în 2025, ci numărul femeilor cu obezitate severă îl va depăşi pe cel al femeilor subponderale până în 2025”.
Ţările vorbitoare de engleză par să fie afectate în mod special: până în 2025, Marea Britanie ar urma să aibă cea mai ridicată rată de obezitate din Europa (38%), atât la bărbaţi, cât şi la femei, iar aproape o cincime dintre adulţii obezi ai lumii (118 milioane) trăiesc în şase ţări vorbitoare de engleză cu venituri ridicate – Australia, Canada, Irlanda, Noua Zeelandă şi SUA, care găzduiesc şi peste un sfert din persoanele lumii care suferă de obezitate severă.
Obezitatea este măsurată de regulă în funcţie de indicele masei corporale (IMC, un indicator statistic al masei unei persoane raportată la înălțimea ei). Deşi nu asigură evaluări fidele în acest sens la nivel individual, din moment ce atleţii cu o musculatură bogată au un indice de masă corporal ridicat fără să fie obezi, acest indicator este cel mai eficient în estimarea obezităţii şi a subponderabilităţii în rândul populaţiilor. Persoanele cu un indice de masă corporală sub 18,5 sunt considerate subponderale, cele cu un IMC de 35 sau peste 35 intră în categoria de “obezitate severă”, iar cele cu un IMC de peste 40 intră în categoria de “obezitate morbidă”. Oamenii cu IMC foarte ridicat prezintă riscul dezvoltării de afecţiuni cardiace, diabet, cancer şi alte probleme serioase de sănătate.
Media cea mai mare din lume în ceea ce priveşte indicele de masă corporală este întâlnită în Polinezia şi Micronezia şi este de 34,8 la femei şi 32,2 la bărbaţi. Peste 38% dintre bărbaţii din Polinezia şi Micronezia şi peste jumătate din femei suferă de obezitate. Împotriva acestei tendinţe se remarcă femeile din Singapore şi din câteva ţări europene, printre care Republica Cehă, Belgia, Franţa şi Elveţia, al căror IMC nu a crescut aproape deloc. Ţările care au punctat cel mai puţin în ceea ce priveşte indicele masei corporale sunt Timorul de Est, Ehiopia şi Eritreea. Timorul de Est are cel mai mic IMC la femei (20,8), iar Etiopia îl are pe cel mai mic la femei (20,1).
“Epidemia obezităţii severe este prea extinsă pentru a fi contracarată doar cu medicamente precum cele de reducere a tensiunii arteriale sau cu tratamente pentru diabet sau cu câteva piste de biciclete în plus”, spune Majid Ezzati. “Avem nevoie de iniţiative globale coordonate – cum ar fi compararea preţului mâncării sănătoase cu cel al mâncării nesănătoase sau taxarea alimentelor cu grad înalt de procesare şi conţinut ridicat de zahăr – pentru a contracara această criză”.