Pe fondul unor vești din ce în ce mai numeroase despre amenințarea multora din oazele de natură ale lumii în numele progresului, aflăm azi din publicația Time că Parcul Național Sundarbans, cea mai mare pădure de mangrove din lume, sit UNESCO și habitat al tigrilor bengalezi, e în pericol. Motivul: construirea unei centrale pe cărbune la doar 14 kilometri depărtare.
Guvernul Republicii Bangladesh susține că această centrală, la construcția căreia statul va avea ca partener National Thermal Power Corp, o companie deținută de statul indian, este vitală pentru asigurarea energiei electrice într-una dintre cele mai sărace zone ale Bangladeshului. Oponenții proiectului însă sunt de părere că funcționarea acestei centrale pe cărbune va însemna o amenințare gravă la adresa mediului natural, afectând atât vegetația bogată, cât și speciile zonei, printre care tigrii bengalezi și delfinii din râuri. Totodată, ținând cont de faptul că această regiune are un istoric bogat în confruntarea cu inundațiile, distrugerea mangrovelor i-ar expune și mai mult pe localnici problemelor meteorologice extreme. ”Niciun om cu mintea întreagă nu ar fi de acord în veci cu acest proiect,” a declarat Kallol Mustafa, inginer și membru al unui nou comitet de apărare a zonei, citat de Time.
Criticii proiectului au invocat exemplul unei centrale similare, cu o capacitate comparabilă, ridicată în Texas în anii 70, când autoritățile s-au întrecut în asigurări că proiectul nu va periclita agricultura din zonă. În 2010 însă, cercetătorii au adus în atenția publicului că moartea vegetației din zonă a fost cauzată de emisia anuală a circa 30.000 de tone de dioxid de sulf. Centrala din Bangladesh ar emite în fiecare an 52.000 de tone de dioxid de sulf. Totodată, un studiu sponsorizat de guvernul din Bangladesh a clasat zona din apropierea Parcului Național Sundarbans drept ”rurală și rezidențială”, nerecunoscându-i în primul rând importanța ecologică, ceea ce permite creșterea cotei de emisii acceptate.
Aceasta nu este singura amenințare cu care care se confruntă cea mai mare pădure de mangrove a lumii, dat fiind că tăierile masive de copaci, fermele de creveți și transporturile pe apă au afectat masiv zona în ultimii ani. Totodată, guvernul a mai aprobat construirea unui șantier pentru dezasamblarea vapoarelor pe latura de est a Parcului Național, care se vede acum înconjurat de proiecte industriale.
În această săptămână, protestatarii organizează un marș de 400 de kilometri, din orașul Dhaka, până la Rampal, unde ar urma să se construiască centrala, în încercarea de a atrage atenția locuitorilor la problemele pe care acest proiect le presupune. Potrivit activiștilor de mediu, deși oamenii din zonă iubesc pădurea, aceștia nu sunt informați despre rolul vital pe care aceasta îl joacă.
Mai multe despre această situație, puteți citi în revista Time.
Foto: Wikimedia Commons