O celebră statuie cu Buddha, sculptată într-un meteorit

1

Confiscată de naziști din Tibet în anii 30, statuia care-l reprezintă pe Buddha a reieșit la iveală în 2007, când a fost scoasă la licitație. Cercetările realizate de o echipă de la Universitatea din Stuttgart arată că valorosul obiect a fost sculptat într-un meteorit care a aterizat pe Pământ în urmă cu circa 15.000 de ani.

 

Statuia îl înfățișează pe Buddha având pe burtă o svastică budistă, străvechi simbol al norocului preluat mai târziu de naziști, lucrarea fiind cunoscută drept Statuia Omului de Fier. Analizată de curând, statuia a fost sculptată într-un material rarissim, extrem de bogat în nichel, regăsit cel mai adesea în stelele căzătoare. Obiectul a fost realizat în urmă cu aproximativ 1000 de ani, are o înălțime de 24 cm și cântărește 10 kg.

Confiscată înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial de către naziștii aflați în căutarea rădăcinilor lor ariene, statuia a ajuns apoi într-o colecție privată, iar abia în 2007 a reapărut, fiind scoasă la licitație. La solicitarea noului proprietar, Omul de Fier a fost analizat, cercetătorii susținând că materialul din care a fost realizat aparține unui meteorit. Datarea vizează un eveniment astronomic istoric: prăbușirea unui meteorit la granița dintre Siberia și Mongolia, în urmă  cu 10.000 și 20.000 de ani. Meteroritul respectiv aparține clasei ataxite, cea mai rară formă de meteorit descoperită vreodată pe Pământ.

 

Sursa: Phys Org


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger