O cafenea din Grecia îi lasă pe câinii fără stăpân să doarmă peste noapte

0

O cafenea din orașul Mytilene, capitala insulei grecești Lesbos, le oferă un adăpost în fiecare noapte câinilor vagabonzi, pentru a-i feri de frig, scrie The Independent. La 3 dimineața, Hott Spott, cum se numește localul, se închide pentru clienți și se deschide pentru patrupedele fără stăpân. O fotografie realizată luna aceasta în interiorul cafenelei, înfățișân patru câini dormind pe canapele, a fost share-uită de sute de mii de ori pe Facebook, oamenii lăundând gestul proprietarilor. Potrivit unuia dintre ospătari, Antonis, această inițiativă a început vara trecută.

“Sunt foarte mulți câini în oraș”, spune Antonis. “Când barul se închide în fiecare noapte, câinii rămân să doarmă aici. Nu avem nicio problemă cu asta. Din iulie, au fost câini pe canapea în fiecare noapte”. Aflată la doar câțiva kilometri de coasta turcească, insula Lesbos a ajuns în atenția presei internaționale pentru că s-a aflat în centrul crizei refugiaților anul trecut. Migrația acestora a afectat turismul, principala sursă de venit de pe insula idilică, însă Hott Spott a reușit să-și mențină popularitatea, în parte grației proiectului cu câinii vagabonzi.

“Clienții nu au nicio problemă. A devenit un soi de atracție – mulți oameni vin cu telefoanele mobile”, mai spune Antonis. “O televiziune din Atena a sunat în această dimineață. Vrea să vină aici și să facă o emisiune despre câini”. Anul acesta, organizațiile pentru protecția animalelor au anunțat că există peste un milion de câini vagabonzi în Grecia, fenomen atribuit în mare parte crizei economice. Eustratios Papanis, asistent universitar în sociologie la Universitatea Aegean din Lesbos, cel care a făcut fotografia pe 2 decembrie, spune că, odată cu criza refugiaților, au început să se vadă adevărate schimbări în felul în care oamenii se tratează între ei, dar și în raportarea la câinii fără stăpân.

“Localnicii manifestă niveluri ridicate de solidaritate vizavi de aspecte umaniste și de mediu”, spune el. “Noua generație este mai sensibilă și mai bine informată”.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger