O bloggeriţă de succes a minţit că şi-a vindecat cancerul cu un stil de viaţă sănătos

0

Belle Gibson este o bloggeriţă australiană care a susţinut că s-a vindecat de cancer cerebral doar schimbându-şi regimul alimentar şi stilul de viaţă, ceea ce i-a adus foarte mulţi bani şi faimă. Pe baza acestei poveşti, Gibson a lansat o aplicaţie cu care a câştigat premii, a publicat o carte de reţete şi a adunat o mare audienţă online, scrie NPR.org. Recent, însă, bloggeriţa a recunoscut într-un interviu pentru revista australiană Women’s Weekly, care a fost scos la vânzare astăzi, că totul a fost inventat, fiind criticată că a pus în pericol viaţa bolnavilor de cancer.

 

 

Povestea lui Gibson a început să fie pusă la îndoială luna trecută, când Fairfax Media, un trust de presă australian, a atras atenţia că deşi bloggeriţa promisese că va face donaţii din banii adunaţi de pe urma succesului ei şi că strânsese sume pentru cinci organizaţii caritabile, nu existau dovezi ale respectivelor donaţii. Mai exact, ea ceruse ajutor financiar de la cele 200.000 de follow-eri pe care îi avea pentru organizaţiile caritabile cu pricina, care nu primiseră nimic.

Până atunci, aplicaţia tinerei de 26 de ani, The Whole Pantry, nume sub care au apărut şi site-ul şi cartea ei de reţete, fusese descărcată de 300.000 de ori, la un preţ de 3,79 dolari. Înainte de acel material, Fairfax Media o chestionase pe Gibson în legătură cu activităţile ei de strângere de fonduri şi imediat după aceea, bloggeriţa a promis că va face donaţii unor organizaţii care nu fuseseră plătite de când a organizat strângerea de fonduri, în 2013. Gibson a dat vina pentru întârzierea de 15 luni pe problemele în materie de “flux monetar” ale companiei ei.

Bloggerişa anunţase public că va dona 25% din profiturile companiei ei, iar în cartea ei a scris că “mare parte din câştigurile ei se duc pe diverse cauze. Anul trecut, ea a spus că 300.000 de dolari fuseseră deja donaţi în scopuri nobile, dar la momentul interogării de către Fairfax Media a spus că acele contribuţii n-au fost posibile pentru că vânzarea aplicaţiei nu fuseseră atât de mari precum preconizase. Ea nu a putut oferi o listă cu organizaţii care primiseră bani de la ea.

În urma acestor semne de întrebare, Belle Gibson a recunoscut într-un interviu acordat ziarului The Australian că unele dintre afirmaţiile sale legate de cancer au fost făcute pe seama unui diagnostic greşit. Iniţial, ea ar fi fost diagnosticată cu cancer la sânge, splină, uter şi ficat de către un specialist german în magnetoterapie, însă s-ar fi dovedit ulterior că avea cancer la creier. Chiar şi atunci, bloggeriţa a susţinut că vindecarea ei de tumoră cerebrală prin diete şi stil de viaţă sănătos, fără medicamente şi alte tratamente convenţionale, era pe bune. A refuzat însă să le arate jurnaliştilor dovezi medicale privind diagnosticul şi monitorizarea cancerului. Publicaţia australiană a observat însă declaraţii contradictorii privind sănătatea ei.

Drept urmare, prietenii ei, dintre care unii fuseseră menţionaţi la mulţumiri în cartea ei de reţete, au început să fie circumspecţi. Editorii ei australieni au înlăturat cartea de reţete de pe rafturile librăriilor, iar celebra ei aplicaţie nu mai este disponibilă pentru vânzare. În timpul interviului publicat astăzi în Women’s Weekly, Gibson ar fi izbucnit în plâns, bălmăjind cuvinte, de fiecare dată când a fost confruntată. “Ea spune că susţine cu înfocare evitarea glutenului, a cafelei şi a lactatelor, dar că nu înţelege cum funcţionează cancerul”, scrie revista australiană.

“Nimic din ce am spus nu e adevărat”, spune ea în interviu, fără a preciza motivul pentru care a inventat povestea. “Cred că viaţa mea a adunat atât de multe complexităţi în jurul şi în interiorul ei, încât e pur şi simplu mai uşor să recunosc [că am minţit]. Dacă nu am un răspuns pentru asta, atunci voi face un soi de teoretizare şi voi produce unul. Cred că e cel mai uşor să recurgi la asta antunci când nu şti care e motivul”. Ea mai spune că nu caută iertare pentru ce a făcut. “Cred doar că [a mărturisi]este corect. Aș vrea ca oamenii să spună, înainte de toate, ‘OK, e și ea om. E clar că a avut o viață mare. A pus cu respect cărțile pe masă și a spus ce a avut nevoie să spună, iar acum a venit momentul ca ea să se maturizeze și să se vindece'”.

Gibson, care și-a sters conturile de pe rețelele sociale și toate postările de blog privind diversele ei boli, a fost criticată că ar fi pus în pericol viața bolnavilor de cancer. După ce a fost demascată, ea a returnat mașina pe care o închiriase și urmează să părăsească casa de pe plajă în care locuia. Contabilii ei au fost instruiți să ofere banii rămași organizațiilor caritabile față de care bloggerița făcuse promisiuni.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger