O bibliotecă în zona rurală a Bangladeshului, rodul unei prietenii dintre un român şi un bengalez

0

Prima bibliotecă construită cu bani privați din zona rurală a Bangladeshului se datorează unei prietenii dintre un român și un bengalez. Ea va fi inaugurată în 15 februarie, iar românul care a ajutat la această construcție își dorește să fie prezent acolo, în Bangladesh. De aceea a lansat o campanie de crowdfunding, “When dreams come true”, iar pentru fiecare donație, veţi primi un cadou de la el.

de Graţian Mihăilescu

Plecăm pe 5 februarie în Nepal şi Bangladesh. Suntem o echipă de patru oameni, adică eu, Graţian, Mihai, Marina şi Adi. Trebuia sa vină și Alice, însă nu a putut. Cine suntem? Mihai şi Marina sunt de la CRIDL (Centrul Roman pentru Inovaţie în Dezvoltare Locală) si au inițiat conceptul de EduCab. Conceptul nu este doar în România, există şi Educab Nepal şi EduCab Bangladesh, odată cu deschiderea bibliotecii prietenului Sayed.

Eu sunt cel cu Banăţeni pentru Asia și LDI (Institute of Local Development), Alice reprezintă Adarta Carite, organizație care se ocupă de evenimente caritabile și care ne-a ajutat cu fundraising-ul pentru biblioteca lui Sayed, iar Adi este un prieten care va poza tot ce mișcă prin aventura asta pe care o începem, având experiență mare în domeniu.

Împreună suntem o echipă și încercăm să ducem cu noi acolo laptopuri şi cărți în engleză, având în vedere că avem voie 40 de kilograme de bagaj.

Cum am ajuns sa mă implic în construcția unei biblioteci în Bangladesh?

Povestea bibliotecii este povestea unei prietenii, o prietenie care doboară barierele culturale, religioase şi geografice.

În 2010, Comisia Europeană a ales 25 de participanți din 23 de țări diferite de pe tot globul într-un program de dezvoltare locală, printre care m-am numărat și eu. Acolo l-am cunoscut pe Sayed din Bangladesh, o persoană deschisă, carismatică, prietenoasă, cu un suflet mare și cu o engleză greu de înțeles. Treptat, treptat după două-trei luni, m-am atașat  de el și am început să îi ascult poveștile despre locul din care venea, despre lumea lui, despre ceea ce se întâmplă la el în comunitate. Musulman fiind, nu îi era permis să facă multe chestii, însă a încercat să experimenteze tot ceea ce putea să îi ofere Vestul, mai ales că până atunci nu ieșise deloc din țara sa. Îmi amintesc când, în vara lui 2011, am mers la festivalul de la Sziget din Budapesta și mi-a spus cu o candoare ieșită din comun : “Avem și noi așa ceva acasă…numai că la noi lumea se roagă (cu referire la Eid, sărbătoare și festival religios)”. I-a plăcut tot ceea ce a văzut în Europa, i-a plăcut lumea nouă, deși de multe ori nu o înțelegea. Nu înțelegea glumele noastre și clișeele după care societatea occidentală îşi are orânduirea, nu știa cine sunt Tom și Jerry sau Terminatorul, ca să dau două exemple banale.

M-a legat o prietenie strânsă timp de 18 luni de cineva care reprezenta altă lume. Am petrecut nopți întregi cu el discutând despre societatea occidentală vs. tradițional, despre femei, despre bani, despre politică, despre sistemul lor de valori vs. sistemul nostru. Concluzia la care am ajuns este că ei, cei săraci, sau cei care vin dintr-o astfel de societate sunt mai sănătoși și mai puri sufletește decât majoritatea oamenilor moderni din Vest. Relațiile dintre ei sunt mai strânse, familia e foarte importantă și deși trăiesc într-o sărăcie lucie, sunt fericiți și zâmbesc tot timpul, fiind foarte darnici.

De aceea am hotărât să încep o campanie de strângere de fonduri, pentru Sayed, pentru comunitatea din care vine și pentru visul prietenului meu: ridicarea unei biblioteci pentru a sprijini educația în regiunea Satkhira, în sud-vestul Banagladeshului. Populația regiunii depăşeşte cu puțin 30.000 de locuitori, iar de cărțile și serviciile viitoarei biblioteci s-ar bucura tinerii cu vârste cuprinsă între 7 și 24 de ani, dar nu numai. Sayed intenționează să facă cursuri de antreprenoriat pentru agricultori și să instruiască localnicii în diferite domenii de activitate. De asemenea, biblioteca ar avea și rol de adăpost în cazul inundațiilor, zona fiind expusă calamităților. Despre proiectul Masud Parves Library, mai multe detalii puteţi găsi pe siteul oficial.

Ce este EduCab?

EduCab este un proiect început in România, în 11 județe și 626 de biblioteci din spațiul rural, şi își doreşte stimularea şi construcţia capacităţii educaţionale ale comunitatilor din mediul rural. Potrivit iniţiatorilor proiectului pe termen mediu și lung, aceştia îşi doresc să contribuie la consolidarea capacității bibliotecilor publice de a participa proactiv la dezvoltarea comunităților din România. Vor realiza acest lucru prin activarea unui mecanism de colaborare și împărtășire de bune practici între diverse companii, instituții şi organizații care vor implementa inițiative în județele pe care și le asumă ca și componentă de responsabilitate și implicare socială & comunitară (individual social responsibility sau corporate social responsibility).

Educab Bangladesh

După ce m-am chinuit eu prin România și pe afară să strâng ceva bani pentru biblioteca lui Sayed, fără prea mult success, i-am întâlnit pe Mihai, care se ocupă de EduCab România și EduCab Nepal (Education Capacity Building in Rural Areas), și pe Alice, care organizează evenimente caritabile. Am organizat împreună un eveniment în București prin care am strâns banii necesari pentru a finaliza construcția și pentru a-i îndeplini visul lui Sayed: o bibliotecă. Va fi prima bibliotecă deschisă cu fonduri private într-o zonă rurală a Bangladeshului, o țară cu o populație de aproape 170 de milioane de locuitori, unde peste 50% din populație suferă de analfabetism. Am scris “suferă” pentru că consider “analfabetismul” o boală gravă. Astfel s-a născut EduCab Bangladesh.

Campania de crowdfunding

Așa am început şi campania de crowdfunding de pe Generosity, care e explicată în filmulețul ăsta de două minute și ceva:

Ideea e că vreau să ajung la lansarea oficială a bibliotecii din Bangladesh, pentru care am muncit voluntar în ultimii trei-patru ani de zile. Vreau să merg acolo pentru a-l întâlni pe Sayed și să văd cum putem dezvolta proiectul EduCab mai departe în Nepal și Bangladesh. Această campanie își propune să acopere costurile de deplasare pentru Nepal și Bangladesh. Pentru orice bănuț donat, un serviciu va fi întors înapoi, fie că e vorba de o postare pe blogul personal, produse handmade tradiționale sau articole de artizanat specifice Asiei de Sud Est. Donațiile sunt de 20, 35 și 50 de dolari. Dar aflați mai multe detalii aici pagina de crowdfunding, unde puteți și dona.

Cred că visele pot deveni realitate dacă oameni cu aceleași energii se unesc. Exemplul cel mai bun e echipa formată din noi, care, împreună, l-am ajutat pe Sayed să își împlinească un vis. Astfel, eu cred că voi mă puteți ajuta pe mine să îmi împlinesc un vis. Acela de a participa la inaugurarea bibliotecii lui Sayed.

Donează aici.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger