O balena cu cocoasa a inotat un sfert din planeta

1

Intr-o calatorie-record, o balena cu cocoasa a traversat un sfert din planeta – cea mai lunga migratie din lumea animala documentata vreodata –, ceea ce inseamna o distanta de 10.000 de kilometri. Calatoria mamiferului marin a fost descrisa in jurnalul Biology Letters al Royal Society din Marea Britanie, care scrie ca distanta acoperita de balena este de doua ori mai mare decat cea parcursa de regula de suratele sale pentru a gasi locuri noi pentru imperechere.

Oamenii de stiinta spun ca acest comportament extrem in randul balenelor cu cocoasa arata cat sunt de flexibile aceste animale, scrie BBC News. Femela care a doborat recordul a fost monitorizata de cercetatorii americani si fotografiata de doua ori in timpul calatoriei sale de cateva saptamani, o data in locul ei obisnuit de imperechere, a doua oara in largul coastei Madagascarului. Cea mai scurta distanta intre aceste doua locuri este de 9.800 de kilometri.

„Din cate cred eu, acest animal a migrat normal pana in Antarctica [pentru a se hrani], apoi a pornit spre Madagascar”, a explicat Peter Stevick, liderul cercetarii, pentru publicatia britanica. „Daca ar fi sa-mi imaginez traseul ei, acesta ar fi din Brazilia pana in Oceanul de Sud si de acolo pana in Oceanul Indian”. Cercetatorii au identificat mamiferul marin dupa insemnele de pe coada. Fiecare balena cu cocoasa prezinta astfel de insemne, pentru ca oamenii de stiinta sa le monitorizeze comportamentul si migratia.

Asemenea calatorii, precum cea de 10.000 de kilometri, sunt extrem de rare, iar faptul ca in acest caz fost vorba de o femela de balena cu cocoasa face ca migratia sa fie si mai neobisnuita. De regula, barbatii sunt cei care exploreaza mai mult apele in cautare de partenere, plus ca asta le ajuta pe balene sa se si adapteze schimbarilor de mediu. „Daca animalele s-ar intoarce tot timpul in acelasi loc de imperechere”, mai spune Peter Stevick, „in cazul in care ar exista schimbari de mediu, poate ca n-ar reusi sa se adapteze”.

Foto: Flickr/mikebaird

Tags:Un comentariu

  1. daca un roman pleaca din bucuresti cu gandul sa se imperecheze pe litoral si o ia pe la baia mare…. lumea va zice de el ca este naiv (ca prost nu suna bine)
    daca o balena face 10000 de km cu gandul sa se imperecheze cand ar putea sa faca doar 5000 se cheama ca gandeste in afara cutiei (craniene pesemne)

    chestie de evolutie….

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger