O autostradă blocată Noua Zeelandă, în semn de protest față de o exploatare de aur și argint

0

Săptămâna trecută, o autostradă din nordul Noii Zeelande a fost blocată de un grup de circa 50 de protestatari, care au promis că, dacă guvernul nu va ține cont de solicitările lor, se vor întoarce în stradă. Membri ai confederației triburilor Maori, alături de fermieri producători de lactate și  proprietari ai unor ferme de hobby (hobby farm) s-au opus proiectului de exploatare a aurului și argintului din zona Puhipuhi al companiei americane De Grey Mining.

Anti-mining-protestors-against-De-Grey-mining-in-Northland--Puhipuhi--Carla-Penman

Cei circa 50 de protestatari au blocat o autostradă importantă din nordul țării, determinându-i pe șoferi și motocicliști să facă un ocol de 28 de kilometri, pe drumuri înguste. Blocajul a durat peste două ore, iar poliția nu a putut interveni pentru eliberarea drumului, atâta vreme cât terenul unde s-a desfășurat protestul aparține, de drept, comunităților Maori.

Allan Halliday, purtător de cuvânt al confederației tribale Maori, a prezentat public scuze pentru perturbarea traficului, spunând totodată că protestatarii nu au avut de ales, arată Radio New Zealand. Halliday a mai spus că exploatarea din zona Puhipuhi este contestată nu doar de membrii triburilor Maori, ci și de proprietarii de terenuri și de fermierii din zonă, dar și că guvernul a refuzat până acum să asculte nemulțumirile localnicilor, deși cantitatea mare de mercur din sol, rezultată în urma exploatărilor trecute, a dus la îmbolnăvirea unui număr considerabil de persoane din comunitățile Maori. Dacă guvernul neozeelandez nu va răspunde protestatarilor în termen de două săptămâni, aceștia au anunțat că vor bloca din nou autostrada.

”În acest moment, există scurgeri de substanțe toxice în apele noastre și ne temem că, dacă se vor relua săpăturile, și mai multe substanțe chimice vor ajunge în cursurile de apă. Nimeni nu ne poate spune că nu există acest risc și există posibilitatea ca pagubele să fie, de această dată, ireversibile,” a mai declarat Halliday. Totodată, Ben Smith, reprezentant al fermierilor producători de lactate din zonă, a spus că autoritățile locale nu au oferit localnicilor destule informații privitoare la cantitatea de metale grele ce ar putea ajunge în cursurile de apă înainte și în timpul exploatării.

În fața acestor afirmații, compania americană a răspuns că protestatarii ar fi, de fapt, dezinformați cu privire la riscurile poluării cu mercur, susținând că solurile din zonă sunt bogate în mercur. Oficialii americani au mai spus că exploatarea, care ar urma să înceapă în câteva luni, nu va cauza niciun fel de poluare pe bază de mercur.

Sursa: Radio New Zealand


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger