O armă mai scumpă decît Australia

1

Lockheed Martin F-35 Lightning II sau F-35 e un aparat de zbor militar care va fi cea mai importantă armă tactică a armatei SUA şi totodată cel mai scump program militar din istorie.

Aparatul va fi produs în trei versiuni, pentru Air Force, pentru Navy şi pentru Marine Corps. Fiecare avion costă 90 de milioane de dolari şi Guvernul intenţionează să cumpere 2433 de astfel de aparate, ceea ce va costa 382 de miliarde de dolari. La aceştia se mai adaugă 650 de miliarde necesari pentru folosirea şi întreţinerea avioanelor, totalul ajungînd deci la 1 trilion de dolari, mai mult decît PIB-ul Australiei, care e de 924 de miliarde de dolari.

F-35 e cel mai scump program militar din istoria lumii, dar necesitatea sa e discutabilă. SUA primesc în fiecare zi miliarde de dolari din afară pentru a nu se scufunda financiar şi această alocaţie, deghizată în împrumuturi, e asemănătoare tributului pe care îl primea Imperiul Roman la amurgul puterii sale. Justificarea ajutorului financiar, ca şi în cazul Imperiului Roman, e dată de forţa militară a Americii, care joacă în continuare un rol esenţial în echilibrul lumii.

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: Războiul e o afacere înfloritoare | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger