O antreprenoare vinde bunătate în plicuri de ceai

1

Mihai este pacient la Institutul Oncologic București și visează să facă baie la el acasă. Alina speră să-i îndeplinească dorința printr-o cană de ceai aromată cu fapte bune. Alina Țiplea și Daniela Staicu s-au cunoscut în primăvara lui 2013, la un “ceai aromat cu fapte bune”, în Centrul Vechi al Capitalei. “Între noi două a fost chimie. Am venit la recomandarea unei prietene, am cunoscut-o pe Alina, mi-a plăcut ce face și așa am ajuns să lucrăm împreună”, spune Daniela, o tânără de 30 de ani. În prezent, cele două conduc Merci Charity Boutique, un spațiu aflat în Centrul Vechi din București, care combină, în câțiva metri pătrați, un magazin caritabil, o ceainărie și un anticariat.

 

 

de Liviu Florea (AlTreileaSector.ro)

 

“Buticul cu fapte bune” funcționează după următorul scenariu: doritorii vin și donează haine, cărți, tablouri și alimente, iar Alina și Daniela comercializează produsele primite, ca să ajute alți oameni care fie sunt bolnavi, fie au o situație socială dificilă. Vânzarea nu urmează un model clasic, pentru că produsele nu au un preț. Clienților li se recomandă să facă o anumită donație, pentru fiecare bun de care sunt interesați. Donațiile sugerate pornesc de la câțiva lei, pentru un “mercișor”, și pot ajunge până la 950 de lei, pentru un scaun clasic. Donația medie este de 15 lei, iar într-o lună bună fetele au “vânzări” de 15.000 de lei, în vreme ce într-o lună slabă, nu primesc mai mult de 5.000 – 6.000 de lei.

Cele două donează cam tot ceea ce încasează lunar, mai puțin banii de chirie, adică 500 de euro (aproximativ 2.200 de lei). Alina este singurul angajat al magazinului, dar nu trăiește din banii Merci Charity Boutique, ci din orele de balet pe care le predă la mai multe grădinițe din București. În schimb, Daniela este plătită, până în august, de Fundația Vodafone România, prin intermediul programului “Voluntar de profesie”. Daniela a început să lucreze alături de Alina, fondatoarea buticului caritabil, în decembrie 2014, după ce mai bine de șase ani a lucrat la organizaţia Junior Achievement România.

Drumul banilor

“Banii pe care îi donăm nu ajung niciodată în mâinile celor pe care îi sprijinim. Noi încercăm să identificăm o nevoie, pe care apoi să o acoperim”, explică Alina, 33 de ani. În principal, donațiile ajung la cazurile medicale și sociale grave. Cele două femei, care se recomandă ca antreprenoare sociale, colaborează cu asociația P.A.V.E.L.,  o organizație neguvernamentală a părinților cu copii bolnavi de cancer, leucemii și anemii grave. “În principal, colaborăm cu cei de la asociația P.A.V.E.L., care lucrează în Institutul Oncologic București. Încercăm să găsim soluții împreună pentru a-i ajuta pe cei cu probleme grave de sănătate. De asemenea, ne implicăm și în acele cazuri care ajung la noi prin intermediul prietenilor, o sursă sigură de informații”, precizează Alina.

Unul dintre proiectele pentru care Alina și Daniela încearcă să strângă bani în prezent este “Baia lui Mihai”. Mihai, 14 ani, unul dintre copiii internați în Institutul Oncologic București, care locuiește în comuna Giuvărăști (județul Olt), le-a transmis celor două că nu mai vrea să meargă la toaletă în curte și că își dorește foarte mult să aibă o baie în casă. “Avem nevoie de materiale de construcție și de 1.000 de euro pentru plata meșterului care va executa construcția. Sperăm să reușim să strângem această sumă cât mai repede”, afirmă Daniela.

Citiți restul articolului pe AlTreilaSector.ro.

 

Puteți accesa și:

Tinerii care l-au învins pe Cancerilă Lăți Lungilă

Voluntariat cu freza și cu bisturiul

FOTO Spiderman de Marea Britanie îi hrănește pe oamenii străzii


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger