O analiză a peste 80 de studii asociază marijuana cu instalarea mai rapidă a schizofreniei

2

Numeroase studii au asociat consumul de marijuana cu declanșarea mai timpurie a psihozei, iar o nouă analiză a căutat să probeze această legătură examinând 83 de studii care au implicat peste 22.000 de participanți. Meta-analiza a descoperit că indivizii care consumau marijuana au dezvoltat afecțiuni psihotice precum schizofrenia cu 2,7 ani (în medie) mai devreme decât persoanele care nu fumau canabis. Noua cercetare a observat totodată că la oamenii care au folosit orice drog ilegal psihoza s-a instalat cu doi ani mai devreme decât la non-consumatori.

 

 

Realizată la Universitatea din New South Wales, Australia, analiza s-a axat și pe alți factori care ar fi putut contribui la asocierea dintre fumatul de iarbă și instalarea timpurie a psihozei, informează revista Time. De exemplu, se știe că bărbați sunt mai predispuși la consumul de droguri și la dezvoltarea mai rapidă a afecțiuni psihotice decât femeile, iar preponderența subiecților de sex masculin în cercetările anterioare ar fi putut contribui la stabilirea conexiunii. Totodată, se știe și că tinerii, mai ales cei care suferă de schizofrenie, sunt mai predispuși la consumul de marijuana decât persoanele mai în vârstă, ceea ce înseamnă că studiile anterioare ar fi putut exagera legătura iarbă-psihoză. Cu toate acestea, analiza realizată pe 83 de studii arată că legătura persistă independent de factorii de mai sus.

În noua lucrare, cercetătorii spun că rezultatele lor „aduc dovezi în favoarea relației dintre consumul de canabis și declanșarea mai timpurie a afecțiunilor psihotice și sprijină ipoteza conform căreia consumul de canabis joacă un rol cauzal în dezvoltarea psihozei la unii pacienți”. Aceste rezultate par să întărească cercetările anterioare care au stabilit că fumatul de iarbă poate fi periculos pentru oamenii care au antecedente psihotice în familie. Un studiu recent a arătat că persoanele sensibile la canabis nu numai că au dezvoltat psihoza cu trei ani mai devreme decât consumatorii neafectați de acest drog, ci și că aveau de trei ori mai multe rude apropiate care sufereau de afecțiuni psihotice.

Noua analiză citează și studii care au asociat o anumită genă cu sensibilitatea la canabis. Așa se poate explica de ce majoritatea consumatorilor de marijuana nu prezintă un risc mai ridicat de dezvoltare a schizofreniei. Cu toate acestea, nici una dintre datele care asociază consumul de marijuana cu psihoza nu poate dovedi cauzalitatea sau oferi explicații suficiente pentru stabilizarea și chiar reducerea cazurilor de schizofrenie din anii ’50 încoace în contextul în care consumul de marijuana a sporit exponențial. Spre deosebire de consumul de tutun și cancerul pulmonar, ale căror rate cresc în tandem, cea a consumului de marijuana nu este corelată cu sporirea cazurilor de schizofrenie.

Dacă alcoolul nu a fost asociat cu instalarea mai timpurie a psihozei, studiile examinate de noua analiză nu au exclus influența consumului de tutun, un obicei des întâlnit la persoanele care suferă de afecțiuni psihotice și la cele care fumează marijuana. Mai ales că în multe din țările din care au fost colectate datele canabisul este amestecat de regulă cu tutunul. Cu toate acestea, cercetătorii australieni susțin că, spre deosebire de marijuana, tutunul nu accentuează halucinațiile sau paranoia la pacienții care suferă de schizofrenie, motiv pentru care cred că tututunul nu este responsabil pentru o instalare mai timpurie a psihozei,

În orice caz, scrie publicația americană, dacă aveți rude apropiate care suferă de schizofrenie sau de alte afecțiuni psihotice, este mai indicat să vă feriți de iarbă, mai ales în timpul adolescenței, perioada în care creierul trece prin schimbări seminificative.

Foto: Flickr/SWARE.

Tags:2 comentarii

  1. Pingback: Speranţă pentru schizofrenici

  2. Pingback: Iarba și schizofrenia | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger