O alternativă la etichetele cu “expiră la”, care sporesc risipa de mâncare

0

Datele de expirare de pe ambalaje nu sunt decât niște indicații arbitrare ale producătorilor despre când cred ei că alimentele vor fi cel mai proaspete, majoritatea produselor putând fi consumate și la câteva zile sau chiar săptămâni după termenul de valabilitate, scrie Washington Post. Aceste etichete sunt motivul pentru care consumatorii din SUA aruncă la gunoi 40% din mâncarea pe care o cumpără și pentru care a apărut Bump Mark, o etichetă cu gelatină.

 

 

Pe măsură ce alimentele din ambalaj încep să se deterioreze, la fel se întâmplă și cu gelatina. Când produsele expiră, gelatina scoate la iveală, sub degetele consumatorului, un strat cu protuberanțe. Dacă eticheta este încă netedă, consumatorul știe că produsul poate fi consumat în siguranță. “Pentru că gelatina e un aliment, o afectează aceleași lucruri care afectează mâncarea din ambalaj”, spune designerul Solveiga Pakstaite pentru publicația americană. “Ea are proprietatea interesantă de a se transforma în lichid atunci când expiră. Nu am putut folosi orice substanță naturală, trebuia să fie una care își schimbă starea de agregare”.

 

 

Modificând concentrația de gelatină, designerul poate adapta eticheta la produse diferite. O concentrație mai mică înseamnă o deteriorare mai rapidă și funcționează pentru alimente precum laptele și cărnurile care nu țin mult. Gelatina poate fi “programată” să se degradeze exact în același ritm cu orice tip de aliment. Designul cu protuberanțe fusese creat inițial pentru consumatorii cu probleme de vedere, care nu pot citi etichetele cu “expiră la”, dar Pakstaite și-a dat seama că acest sistem ar putea fi o soluție pentru toată lumea.

Citiți restul materialului pe Washington Post.

 

Puteți citi și:

Ce mâncare poți găsi în tomberoane

VIDEO Un bărbat mănâncă din gunoaie, pentru a atrage atenția asupra risipei de hrană

VIDEO Protest: Un francez a călătorit 3.000 km prin Europa, mâncând numai din gunoaie

Ce alimente pot fi consumate după exprirarea termenului de garanție

Paradox românesc: Oameni care mor de foame și tomberoane pline cu mâncare

Cum trăiește o familie din Germania aproape fără niciun ban

Fenomenul de foodsharing ia avânt în Germania

Restaurantul-băcănie care servește mâncare expirată

Ce pierderi aduce anual uriașa risipă de hrană

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger