Oamenii de știință de la Universitatea Monash din Melbourne și cei de la Universitățile Rockfeller și Maryland din SUA susțin că au făcut o descoperire majoră în misiunea de căutare a unor alternative la antibiotice. Ei spun că au identificat modul în care o proteină la care s-a renunțat după descoperirea antibioticelor și care a dat bătăi de cap științei stârpește anumite infecții.
Foto: Wikipedia
Echipa de cercetare a petrecut șase ani analizând structura atomică a proteinei virale PlyC, pe care oamenii de știință s-au chinuit să o descifreze de 40 de ani, reușita acestei misiuni fiind considerată deosebit de importantă în lupta împotriva bacteriilor. Cercetătorii australieni și americani spun că PlyC este un soi de Terminator al bacteriilor și susțin că au descoperit modul în care proteina omoară agenții unor infecții precum roșul în gât, pneumonia sau sindromul de șoc toxic, un pas important în descoperirea de alternative la antibiotice.
Proteina în cauză a fost identificată pentru prima oară în 1952, însă a fost abandonată ca posibil tratament pentru infecții după descoperirea antibioticelor. Însă în condițiile în care bacteriile au început să devină tot mai rezistente la antibiotice, PlyC se anunță o alternativă mai bună pentru viitor, mai ales că s-a demonstrat că proteina este de 100 de ori mai eficientă și mult mai rapidă în stârpirea anumitor bacterii decât alte arme biologice.
Surse: ABC News, SBS.com.au
Puteți accesa și: