O adolescentă de 16 ani și-a creat propria metodă de generare a biocombustibililor

0

La 16 ani, cei mai mulți dintre noi habar n-avem pe ce planetă ne aflăm sau în ce ne-am dori să ne canalizăm energia. Însă din ce în ce mai mulți tineri aflați la vârste considerate, generic, ingrate, încep să ofere soluții inovatoare pentru probleme cu care ne confruntăm la nivel global. Evie Sobczak este unul dintre acești adolescenți, tânăra creându-și propria metodă de a transforma algele în biocombustibili.

 

nal_sobczak061613_10925350_8col

Aceasta nu este însă prima ei performanță, dat fiind că în clasa a cincea a realizat pentru orele de știință un ceas alimentat cu energie obținută din fructe. Trei ani mai târziu, tânăra și-a propus să obțină biocombustibili folosind alge. Ceea ce a și făcut, construindu-și singură echipamentele necesare, concepând o modalitate perfect ecologică de a cultiva alge și de a extrage din el ulei, folosit pe post de biodiesel. Această procedură este din ce în ce mai răspândită în materie de combustibili verzi, însă metoda lui Evie Sobczak este mult mai eficientă, producând de 20 de ori mai mult biocombustibil decât soluțiile alternative, ceea ce ar permite scăderea semnificativă a prețului pentru acești biocombustibili. Nu degeaba adolescenta a câștigat recent pentru această invenție Premiul I la Intel’s International Science and Engineering Fair. ”Chiar cred că algele ar putea fi sursa de combustibil a viitorului, din moment ce nu necesită un teren de cultivare prea extins și nici nu ne afectează în vreun fel resursele de hrană,” spune inventatoarea americană.

 

 

Biocombustibilii sunt produși din mase vegetale – iarbă, trestie de zahăr, porumb etc. -, transformată în ulei, lăsând astfel la o parte chimicale dăunătoare mediului, cum ar fi cloroformul sau hexanul, substanțe folosite pentru obținerea combustibililor de tip biodiesel. Astfel de soluții alernative, cum e cea dezvoltată de eleva americană, pot contribui la reducerea dependenței de combustibilii fosili. În ceea ce privește SUA, unii cercetători susțin că algele ar putea juca un rol important în crearea unor surse de energie alternative, însă pentru moment provocarea cercetătorilor este reducerea costurilor pentru producție.

Sursa: Grist


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger