Dacă avem tendinţa să credem că libertatea de expresie e un drept universal, poveşti cum este cea a artistei Atena Farghadani ne deschid ochii spre nenumăratele colţuri ale lumii unde libertatea de expresie nu e nici pe departe un drept, ci o infracţiune. Tânăra iraniană a fost condamnată recent la 12,5 ani de închisoare, după ce a postat pe pagina ei de Facebook desene în care membrii Parlamentului de la Teheran erau reprezentaţi ca animale.
Tribunalul Revoluţionar din capitala Iranului a invocat drept acuzaţii împotriva lui Farghadani “complot şi coluziune împotriva siguranţei statului,” “propagandă împotriva statului”, precum şi “insultarea Conducătorului Suprem, a Preşedintelui şi Membrilor Parlamentului, a agenţilor Forţelor Revoluţionare [care au interogat-o].” În spatele acestor acuzaţii se află o caricatură cu politicieni iranieni, distribuită în reţeaua socială care se bucură de popularitate şi în Iran, precum şi mai multe opinii critice ale activistei, faţă de activitatea politică din ţară. De asemenea, Atena a făcut de-a lungul timpului mai multe vizite la familiile prizonierilor politici şi ale protestatarilor care au fost ucişi în 2009 în custodia poliţiei, după violenţele provocate de alegerile prezidenţiale.
“Potrivit legilor noastre, activităţile din reţelele sociale de pe internet nu constituie infracţiuni. În ţările democratice, e o practică acceptată să critici pe cei aflaţi la putere prin caricaturi şi satire. Clienta mea este o artistă care-şi exprimă gândurile prin desene caricaturale, prin care critică puterea,” a declarat Mohammad Moghimi, avocatul activistei condamnate. Moghimi spune că pedeapsa ar trebui redusă la 7,5 ani de închisoare, în conformitate cu un articol al noului Cod Penal Islamic, care spune că sentinţa se va limita la pedeapsa maximă pentru cea mai gravă infracţiune, în cazul în care un individ este acuzat de infracţiuni multiple.
Poliţia a arestat-o pe pictoriţa şi activista Atena Farghadani în august 2014, care a rămas în închisoare până în toamna lui 2014. După eliberare, tânăra a publicat online un video în care vorbeşte deschis despre abuzurile suferite în izolare. După publicarea mărturiei, Farghadani a fost chemată la Tribunalul Revoluţionar din Teheran, la începutul anului, arestată şi trimisă la o închisoare din afara capitalei. Activista a intrat apoi în greva foamei, în semn de protest faţă de condiţiile inumane din penitenciarul Gharchak, unde deţinuţii politici sunt închişi laolaltă cu cei care au săvârşit crime şi infracţiuni grave. În februarie 2015, după ce starea de sănătate i s-a deteriorat, Atena a fost trimisă la spital şi apoi transferată în altă închisoare, unde se află şi acum.
Sursa: Global Voices
Foto: Washington Post
Puteţi citi şi:
Poet palestinian, încarcerat pentru ateism şi păr lung
Trei femei luptă împotriva dictaturilor de pe trei internet-uri diferite
Jurnalişti turci, condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru apartenenţa la un partid interzis
Un comentariu
Corectati subtitlul unde ati scris “libertatea de experie” in loc de “expresie”.