O activistă de mediu de 15 ani, vedeta Forumului Economic Mondial din Davos

0

Greta Thunberg, o activistă pentru mediu de doar 15 ani din Suedia, a lăsat o impresie puternică la Forumul Economic Mondial de la Davos, unde a susținut un discurs curajos despre lupta împotriva schimbărilor climatice. Ea a devenit o inspirație pentru toată lumea când a început greva pentru planetă, lipsind o zi pe săptămână de la școală pentru a protesta față de lipsa de măsuri pentru evitarea unor consecințe catastrofale asupra civilizației și mediului. Iată discursul ei integral:

Casa noastră a luat foc. Sunt aici să vă spun: casa noastră a luat foc.

Potrivit IPPC, suntem la doar 12 ani distanță de momentul în care nu vom mai putea repara greșelile. În acest interval, trebuie să facem schimbări fără precedent în toate aspectele societății, inclusiv o reducere de cel puțin 50% a emisiilor.

Și vă rog să luați în considerare că acele numere nu includ aspectul  capitalului propriu, ceea ce e absolut necesar pentru ca Acordul de la Paris să funcționeze la scară globală. Nu includ nici punctele critice precum eliberarea metanului prin dezghețarea permafrostului arctic.

La întâlniri ca cea de la Davos, lumea vine să spună povești de succes. Dar succesele lor financiare vin cu un cost inimaginabil. Iar la capitolul schimbări climatice trebuie să recunoaștem că am eșuat. Toate mișcările politice în forma lor de azi au eșuat, iar presa a eșuat în a construi conștientizare în rândul publicului larg.

Dar Homo sapiens nu au eșuat încă.

Da, eșuăm, dar mai este încă timp să întoarcem lucrurile. Încă mai putem repara lucrurile. Încă avem control asupra situației. Dar dacă nu recunoaștem eșecurile sistemului actual, cel mai probabil nu avem nicio șansă.

Ne confruntăm cu un dezastru care va aduce suferințe de nespus pentru un număr foarte mare de oameni. Și nu e vremea să vorbim politicos sau să ne concentrăm pe ce putem sau nu putem spune. E vremea să vorbim clar.

Soluționarea crizei climatice este cea mai mare și complexă provocare cu care s-au confruntat Homo sapiens. Soluția principală, însă, este atât de simplă încât și un copil mic o poate înțelege. Trebuie să oprim emisiile de gaze cu efect de seră.

Fie facem asta, fie nu o facem.

Se spune că nimic în viață nu e alb sau negru. Dar e o minciună. O minciună foarte periculoasă. Fie evităm încălzirea planetei cu 1.5 grade Celsius, fie nu o facem. Fie declanșăm lanțul ireversibil de reacții care trec dincolo de controlul umanității, fie nu o facem.

Fie alegem să continuăm ca civilizație, fie nu o facem. E cât se poate de alb sau negru. Nu există zone gri când vine vorba de supraviețuire.

Cu toții avem o alegere de făcut. Putem crea acțiuni transformaționale care vor salva condițiile de viață pentru generațiile viitoare. Sau continuăm în același stil și vom eșua.

Depinde de mine și de tine.

Unii spun că nu ar trebui să ne apucăm de activism. Ci ar trebui să lăsăm totul în seama politicienilor și să ne exercităm dreptul de vot. Dar ce facem când nu există voință politică? Ce facem când politicile de care avem nevoie nu se întrevăd?

Aici în Davos – ca peste tot – toată lumea vorbește despre bani. Se pare că banii și creșterea sunt principalele noastre preocupări.

Și cum criza climatică nu a fost niciodată tratată ca o criză, oamenii nu sunt conștienți de toate consecințele asupra vieții noastre de zi cu zi. Oamenii nu sunt conștienți că există un buget al carbonului și cât de incredibil de mic este acest rest de buget. Asta trebuie să se schimbe azi.

Nicio altă provocare din prezent nu se ridică la importanța conștientizării și înțelegerii că bugetul de carbon dispare rapid, deși ar trebui să fie noua monedă globală care să stea la baza economiei prezentului și viitorului.

Suntem la un moment în istorie când toată lumea cu o cunoaștere a crizei climatice care amenință civilizația noastră – și întreaga biosferă – trebuie să vorbească clar indiferent cât de inconfortabil și neprofitabil ar fi.

Trebuie să schimbăm aproape orice în societățile noastre actuale. Cu cât mai mare e amprenta ta de carbon cu atât mai mare e datoria ta morală. Cu cât mai mare este platforma ta cu atât mai mare este responsabilitatea.

Adulții tot spun: “Le datorăm celor mai tineri să le oferim speranța”. Dar eu nu vreau speranța voastră. Nu vreau să fiți plini de speranță. Vreau să vă panicați. Vreau să simțiți frica pe care o simt eu zilnic. Și vreau să luați măsuri.

Vreau să luați măsuri ca într-o situație de criză. Aș vrea să acționați ca și cum casa v-ar fi luat foc. Pentru că așa e.

Sursa: The Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger