O a doua viață pentru pâine. Mai eficientă decât prima

3

De regulă, când un aliment devine învechit, înseamnă că nu mai este bun de mâncat. Nu și pâinea. Pâinea uscată are o grămadă de utilizări pe care bucătarii săraci din întreaga lume le-au descoperit acum câteva secole. Miezul de pâine, chiar și atunci când este uscat, abosoarbe cu ușurință ouă, lapte, apă și bulion. Există o gamă largă de feluri de mâncare preparate cu pâine învechită, printre care fripturi, supe, salate sau budinci. Aflați mai multe.

Ce alte produse alimentare mai pot fi folosite după data de învechire pentru a da consistență unor feluri de mâncare precum pâinea prăjită în ou, spcifică bucătăriei franceze, budinca de pâine, supa și salata din Toscana sau fattoush-ul libanez – o salată preparată cu pita prăjită? Boston.com lansează această întrebare și scrie că resturile de pâine sunt indispensabile pentru căptușirea bucăților de pui și pește, de porc și vițel și nu numai. Sau pentru întinderea cărnii la prepararea chiftelelor, după cum putem observa aici.

Pentru majoritatea oamenilor, pâinea prăjită în ou à la francezi (foto) reprezintă cea mai simplă și mai uzuală utilizare pentru pâinea învechită – pur și simplu prăjiți felii de pâine înmuiate în ou și lapte până când capătă o tentă aurie. Apoi mai puteți înmuia, pe straturi, resturile de pâine uscată într-un amestec de lapte, ouă și zahăr pentru a obține un rezultat pufos cunoscut și sub numele de budincă de pâine. Amestecul poate fi asezonat cu coacăze, stafide, mere, pere, banane, ciocolată sau dovleac pentru a alunga pofta de dulce, care nu se învechește niciodată. Variantele mai înfometate pot include legume sote, brânză gratinată, crenvurști, șuncă sau costiță. Lăsați budinca peste noapte în frigider, iar pâinea se va îmbina cu crema mai sus amintită atât de armonios, încât nu vă veți da seama că ați folosit pâine uscată..

În Evul Mediu, bucătarii făceau supă folosind doar apă, pâine și usturoi. Pâinea îngroașă compoziția, iar oțetul îi conferă savoare. Abia apoi au apărut în schemă roșiile, cartofii și legumele. Astăzi, supa de pâine a portughezilor, asezonată în mod tradițional cu coriandru, poate conține și cod sărat și ouă fierte. Iar supele țăranilor din Toscana, Italia, cunoscute sub numele de „ribollita” și preparate cu legume și boabe de fasole, sunt de regulă îngroșate cu pâine zdravănă de țară. Care da, poate fi și învechită. La fel cum poate fi și pâinea presărată sub formă de crutoane în salate sau supe, crutoane ce pot fi amestecate cu ceapă, țelină, usturoi și alte condimente care dau formă umpluturii preparatelor din pui.

Totodată, pentru a da consistență felului de mâncare „panzanella”, spcific Toscanei, bucățile de pâine (învechită) sunt lăsate să îmbibe în sucul roșiilor proaspetele, a uleilului de măsline și a oțetului de vin. Rețeta pentru o salată preparată similar vine și din Liban și se numește „fattoush”, pentru care se poate folosi așa numita „pita” veche de o zi. Așa că obișnuiți-vă să adunați felii, bucăți, cubulețe și firimituri de pâine în pungi de plastic și să le dosiți în frigider decât să cumpărați câte o franzelă proaspătă în fiecare zi. Economisiți și bani, plus că nu faceți risipă de mâncare în aceste vremuri tulburi.

Voi ce alte utilizări practice mai știți pentru pâinea învechită? Se poate folosi oare și dacă a fost atinsă de mucegai?

Foto: Flickr/avlxyz

Citiți și:

Margarină versus unt. Ce ungem pe pâine?

Tags:3 comentarii

  1. Pingback: TOTB.ro - Nicio masă fără pâine, nicio pâine fără mituri » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger